‘Nail’ je Engelse brief met deze zes tips

‘Nail’ je Engelse brief met deze zes tips

Hoe val je bij een internationale werkgever op met jouw Engelse motivatiebrief? Onderstaande zes tips helpen je in ieder geval al een heel eind op weg.

1. Gebruik de juiste aanhef en afsluiter
Als het gaat om formele en informele brieven in het Engels gelden een aantal vaste regels. Als je weet wie de contactpersoon is, schrijf dan ‘Dear Mr. X’ of Dear Ms. X’. En sluit af met ‘Yours sincerely’ of ‘Kind regards’. Indien de contactpersoon niet bekend is, begin dan neutraal met ‘Dear Sir/Madam’ en rond je de brief af met ‘Yours faithfully’.

2. Maak een keuze tussen Brits of Amerikaans
Is het ‘liter’ of ‘litre’, ‘honor’ of ‘honour’? Het kan allebei, maar de eerste optie is de Amerikaanse spelling, en de tweede de Britse spelling. Voordat je begint aan de brief, is het raadzaam om te kiezen welke van de twee varianten je wil gebruiken. Wees hier ook consistent in. Zo is het bijvoorbeeld geen slecht idee om je brief te ‘veramerikaniseren’ als je potentiële nieuwe werkgever een Amerikaanse organisatie is. Als je Brits en Amerikaans door elkaar gebruikt komt dat erg slordig over.

3. Check your grammar
Controleer je grammatica. Lelijke zinnen of spelfouten zorgen niet voor een goede beurt bij de potentiële nieuwe werkgever. Het vaakst gaat het mis bij het gebruik van de werkwoordstijden. De vertaling van ‘Ik werk al drie jaar bij deze organisatie’ is niet ‘I’m working at this organization for three years. De juiste vertaling is ‘I’ve been working for this organization for three years. Er zijn online meerdere grammaticaboekjes beschikbaar, waaronder Englishpage.com.

4. Gebruik bij twijfel een woordenboek
Het klinkt te vanzelfsprekend, maar er wordt vaak niet aan gedacht. Als je twijfelt over een woord, zoek het gewoon op. Maak zowel gebruik van een woordenboek Engels-Nederlands als Engels-Nederlands. Wil je bepaalde uitdrukkingen of vaktermen achterhalen, gebruik dan een woordenboek als Bab.la.

5. Waarom moeilijk als het makkelijk kan?
Logischerwijs wil je indruk maken met je brief. Dat mag, maar overdrijf het niet en blijf zo dicht mogelijk bij jezelf. Zoek bijvoorbeeld niet tientallen synoniemen op om te laten zien dat je over fraaie proza beschikt. Lange zinnen zijn ook uit den boze. Het doet afbreuk aan je boodschap. Houd het daarom rechttoe-rechtaan. Stel jezelf kort voor, vertel wat meer over je achtergrond en beschrijf waarom jij de geschikte kandidaat bent.

6. Vraag hulp waar nodig
Ben je klaar met de brief? Laat hem dan voordat je hem opstuurt nalezen door iemand met een frisse blik, en natuurlijk ervaring in het Engels. Is er niemand in de directe omgeving die hieraan voldoet? Overweeg dan of je een vertaler inschakelt. Het kost weliswaar iets, maar kan uiteindelijk wel de investering waard zijn geweest als je door jouw foutloze brief op gesprek mag komen.