Negen signalen dat je dicht bij een nieuwe baan bent

Negen signalen dat je dicht bij een nieuwe baan bent

Zo, je hebt net je sollicitatiegesprek gehad waar je ontzettend nerveus voor was. Hoe ging het? Meestal gaan mensen af op hun onderbuikgevoel en of ze een klik voelden, maar er zijn ook concrete zaken waaruit je meer kan afleiden. We hebben hieronder negen signalen op een rij gezet!

1. Het sollicitatiegesprek duurt langer dan gepland
Loopt het gesprek uit? Het is een goed teken als de werkgever je vraagt om het gesprek verder te voeren tijdens de lunch bijvoorbeeld.

2. De recruiter wil referenties opvragen
Niet alle recruiters laten je weten dat ze je vorige werkgevers gaan bellen, maar sommigen wel. Zie het als een goed teken. Dit zijn vaak de laatste stappen voordat je een aanbod ontvangt.

3. Je wordt voorgesteld aan andere managers en collega’s en je krijgt een rondleiding door het bedrijf
Dit is niet zomaar iets wat voor iedereen wordt gedaan. Je wordt niet zomaar aan anderen voorgesteld als ze denken dat je niet geschikt bent. Als een manager je rondleidt, staat die in de verkoopmodus. Het is de bedoeling indruk op je te maken.

4. Je krijgt een uitnodiging voor een extra gespreksronde
Als je wordt gevraagd voor een volgende ronde is dat een signaal dat je een serieuze kandidaat bent. Het bedrijf zoekt waarschijnlijk naar consensus onder de managers.

5. De salarisonderhandelingen worden geopend
Dit is een indicatie dat je een formeel aanbod kan verwachten. Salaris en arbeidsvoorwaarden worden alleen besproken met serieuze kanshebbers.

6. Er wordt gevraagd naar je beschikbaarheid en wanneer je kunt starten
Als ze jou duidelijk maken wanneer de startdatum is, kun je dat opvatten als goed nieuws. De meeste werkgevers vertellen het niet, tenzij ze echt geïnteresseerd zijn, omdat ze geen zin hebben in vervolgvragen.

7. Je referenties zijn gebeld
Als je referenties al zijn gebeld, kun je er van uit gaan dat je heel dicht bij een nieuwe baan bent.

8. Je krijgt persoonlijke vragen over je familie, hobby’s en doelen
Als er oprechte interesse is in jouw privéleven, is er sprake van dat ze je zien als serieuze kandidaat. Het is een blijk van interesse in jou die verder gaat dan je cv.

9. Ze vragen of je andere sollicitaties hebt lopen
Als je van een recruiter de vraag krijgt of je nog andere sollicitaties hebt lopen, mag je er van uit gaan dat je een serieuze optie bent voor de job. Ze zijn bang je aan een ander kwijt te raken, en doen je dus het liefst zo snel mogelijk een concrete aanbieding.