In gesprek met Niklas: Ik kijk ernaar uit om de komende jaren met ons familiebedrijf heel Nederland oranje te kleuren

In gesprek met Niklas: Ik kijk ernaar uit om de komende jaren met ons familiebedrijf heel Nederland oranje te kleuren

Niklas Wiertz (25 jaar) werkt inmiddels tien jaar binnen het bedrijf dat in 1997 door zijn ouders werd opgericht. Begonnen als Junior Consultant werkte hij zich gestaag op in de organisatie. Sinds een jaar is hij operationeel eindverantwoordelijk, hetgeen met zijn benoeming tot Chief Operations Officer (COO) nu ook statutair wordt vastgelegd. Hij is trots op het vertrouwen dat hij van de RVC kreeg en de mogelijkheid om in zijn nieuwe rol samen met al zijn collega’s nog meer werkzoekenden en vacatures aan elkaar te koppelen: “Want dat blijft natuurlijk het mooiste dat er is.” 

In zijn opleiding maakte Niklas doelgerichte keuzes om te komen waar hij nu is. Niklas: “Ik heb eerst VWO gedaan en van daaruit ben ik heel bewust een hbo-opleiding People & Business Management gaan volgen om praktijkgericht te studeren. Daarna ben ik een wo-master Bedrijfskunde gaan doen om mijn kennis van HR aan te vullen met inzichten in ondernemen. Nu wil ik mezelf bewijzen, laten zien dat ik het waard ben om onze organisatie te leiden.”

Opgroeien binnen Wiertz Company
Niklas is opgegroeid in de onderneming. Hij zag aan de keukentafel zijn ouders Wiertz Company uitbouwen tot de toonaangevende HR-dienstverlener van vandaag de dag. “Ik heb uiteraard veel van mijn ouders geleerd en dat doe ik nog iedere dag. Niet dat ik niet eigenwijs kan zijn, maar aan het einde van de dag realiseer je je dan toch wel dat je de ervaring van mijn ouders, Roger en Edith mee moet nemen bij het maken van keuzes en beslissingen. Hun input en ervaring is natuurlijk ontzettend waardevol.”

“Ik wil mezelf bewijzen, laten zien dat ik het waard ben om onze organisatie te leiden”

Duidelijke ambitie
Dat Niklas een rol in het familiebedrijf ambieerde, heeft hij nooit onder stoelen of banken gestoken. “Ik ben inderdaad altijd wel heel doelgericht te werk gegaan”, geeft hij aan. “Vanaf mijn vijftiende ben ik begonnen met een duidelijk einddoel: de algehele algemene leiding nemen in de organisatie. Maar de komende jaren ga ik eerst verder leren in mijn nieuwe rol als COO. Daar heb ik ontzettend veel zin in. Mijn broer Martijn is ook binnen ons bedrijf werkzaam als HR Manager en zus Willeke studeert nog en werkt parttime als consultant. Daarnaast oefenen we samen volop aan onze rol als aandeelhouder. Ik zou het hartstikke mooi vinden als we samen de komende jaren betrokken blijven in welke rol dan ook. Zodat we met zijn drieën de familiecultuur uitdragen en het familiebedrijf leiden.”

Familiecultuur
Wiertz Company staat bekend om zijn sterke familiecultuur. Juist die insteek koestert de nieuwe COO. “Wij zijn heel mensgericht. Bij Wiertz Company doen we het echt samen en gaan we voor elkaar door het vuur”, geeft Niklas aan. “We hebben samen een groter doel , dat we met zijn allen dienen. Dat familiaire aspect voel je in de hele organisatie.” Hij denkt dat die cultuur door de enorme groei van de afgelopen jaren soms onder druk staat, maar heeft alle vertrouwen in de mate waarin de cultuur verankerd is. “We vinden het heel belangrijk dat  onze collega’s in de verschillende regio’s in heel Nederland daar een actieve rol in pakken. Dat ze ook in hun eigen teams zorgen voor verbinding en werken met een duidelijk en gezamenlijk doel voor ogen. Daarnaast is de familiecultuur en de betrokkenheid sterk verankerd in de manier waarop we processen inrichten.”

Bij Wiertz Company doen we het echt samen en gaan we voor elkaar door het vuur

Gedeelde ervaringen
Als voorbeeld noemt Niklas de eerste werkdag van nieuwe collega’s, waar de hele directie bij aansluit, maar ook oprichters Harm en Dionne Wiertz langskomen. Niklas: “Zo proberen we nieuwe collega’s meteen mee te nemen in de geschiedenis van onze organisatie en waar we nu echt voor staan. We vinden het belangrijk om niet alleen hard te werken, maar successen ook samen te vieren en stil te staan bij wat we gezamenlijk bereiken. Dat gebeurt tijdens een vrijdagmiddagborrel, maar toen we ons jubileum vierden, zijn we bijvoorbeeld met de hele club op reis geweest. Dat schept een band en zo verstevigen we steeds weer de manier waarop we met elkaar omgaan en wat we belangrijk vinden. Een cultuur bestaat natuurlijk ook uit gedeelde ervaringen. En geloof me, die reis was een hele leuke ervaring!” Als het goed gaat met het bedrijf, moet iedereen daarvan profiteren, wil hij maar zeggen. “We mogen ervan profiteren dat we het goed doen samen. Bij Wiertz Company geloven we dat delen vermenigvuldigen is”, zegt hij stellig.

Aangescherpt vestigingsbeleid
Wiertz Company is ooit bewust begonnen als lokale organisatie. Vanuit het eerste kantoor in Kerkrade zijn er de afgelopen 26 jaar vestigingen op elke hoek van de straat geopend. Dat is inmiddels iets aangescherpt en de nadruk is meer komen te liggen op regiokantoren in de vorm van  Hubs. Een logische ontwikkeling, denkt Niklas. “Zichtbaarheid in de regio is belangrijk, maar dat hoeft niet meer op elke plek nu mensen steeds vaker de voorkeur geven aan digitaal contact. Maar als ze liever persoonlijk binnenlopen voor een kopje koffie, blijven ze altijd welkom. Persoonlijk contact blijft de basis van hoe we werken, naast alle online mogelijkheden die we anno 2023 kennen.”

Bij Wiertz Company geloven we dat delen vermenigvuldigen is

Specialiseren en Solutions
Niklas denkt dat het vak in de toekomst steeds verder zal specialiseren. “Waar het vroeger vooral om uitzenden ging, bieden we nu een veelvoud aan HR-oplossingen. Zo bieden we steeds vaker zekerheid aan onze flexmedewerkers door bepaalde en onbepaalde tijd contracten aan te bieden. Daar hoort vervolgens ook professionele begeleiding en scholing via poolmanagement bij. Wij geloven dat wie de kandidaat heeft, ook de klanten heeft. Dus we moeten heel bewust investeren in kandidaten om ze langer aan ons te binden en zo een vaste groep flexmedewerkers te hebben die we bij verschillende opdrachtgevers kunnen plaatsen.” Het aantal ZZP’ers stijgt ook al jaren, dus het is eigenlijk logisch dat ook Wiertz Company actief is op dit terrein van flexibele arbeid door deze contractvorm aan te bieden. Niklas denk dat goed werkgeverschap hier cruciaal is: “Freelancen gaat gepaard met risico’s. Het is tenslotte een vorm van ondernemerschap. Wij willen een goede partner zijn voor ZZP’ers en hen bewust maken van die risico’s.” Daarnaast voorziet hij een een groei op het gebied van werving en selectie. “We moeten ons dus nog beter profileren als allround HR-dienstverlener en nog beter laten zien dat wij al die verschillende solutions in ons brede huis van mens en werk beschikbaar hebben.”

Heel Nederland kleurt oranje
Wiertz Company beschikt momenteel over twaalf verschillende Hubs. Daar blijft het zeker niet bij als het aan de kersverse COO ligt. “Het is de bedoeling om de komende jaren heel Nederland oranje te kleuren en ervoor te zorgen dat we bruisende Hubs in iedere provincie hebben. We willen in iedere regio aanwezig zijn en connecties leggen. Onze missie is ‘iedereen verdient een baan’ en die stopt natuurlijk niet bij de grenzen van een provincie.”