Oktober: KLM

Met verbazing heb ik de afgelopen weken de berichten rondom KLM gevolgd. Onze nationale trots bestond onlangs 95 jaar. Ik was bij de gelegenheid van dat jubileum onder de indruk van een schitterende eigentijdse feestcommercial. Wellicht heeft u deze ook gezien. Maar daarna begon de ellende. Camiel Eurlings werd -het leek als uit het niets- ontheven van zijn functie en slecht nieuws kwam na slecht nieuws.

KLM heeft een zwaar kwartaal achter de rug. De winst daalde met een kwart, naar 265 miljoen euro. Leest u dat goed? Ja, het staat er echt. 265 miljoen euro is de winst in een enkel kwartaal, en daar zijn er meestal vier van in een jaar. Wat is hier slecht aan? Dan komt de aap uit de mouw. Het gaat hier niet om KLM, maar om het zusterbedrijf. We zitten immers sinds enige tijd in een internationaal huwelijk.

Zusterbedrijf Air France leed 21 miljoen verlies. De pilotenstaking kostte het bedrijf meer dan 400 miljoen euro aan inkomsten. De combinatie Air France – KLM maakte nog wel winst, maar veel minder dan in dezelfde periode vorig jaar: 111 miljoen, tegen 372 miljoen in 2013. Ja, ook dat leest u goed. 111 miljoen euro winst in een enkel kwartaal. Dat verdienen u en ik nog niet eens in ons hele leven.

De afgelopen dagen waren er geruchten over duizenden ontslagen bij de luchtvaartmaatschappij. De luchtvaartmaatschappij sprak die geluiden tegen. Je kunt dat ook niet verkopen, dat je mensen gaat ontslaan als je nog steeds 111 miljoen euro winst maakt. In een enkel kwartaal. Het effect van de pilotenstaking bij Air France is groot. Doorgaans is het derde kwartaal voor de luchtvaartmaatschappij het beste, vanwege de vakantieperiode, maar dit jaar verloor Air France dus 21 miljoen euro. Vorig jaar maakte de maatschappij in het derde kwartaal nog 372 miljoen euro winst. Die staking zal echter zijn reden hebben. Piloten hebben jarenlang rechten opgebouwd, hard gewerkt voor de zaak. Daar kun je niet zomaar opeens het mes in zetten.

Al met al zet ik grote vraagtekens bij het beleid van Air France – KLM van dit moment. Dit wekt geen vertrouwen en ik weet nu al dat minder mensen dan zullen willen vliegen met die maatschappij. Met minder opbrengsten tot gevolg. Camiel Eurlings hadden ze nooit mogen laten gaan, niet op deze wijze en na zo’n korte periode. Maar het gaat dieper nog, we hadden KLM gewoon in eigen Nederlandse handen moeten houden.