Onboarding succesvol inzetten: 6 tips

Onboarding succesvol inzetten: 6 tips

Het onboarden van nieuwe medewerkers geniet binnen veel organisaties niet altijd de prioriteit die het wel zou moeten hebben. Een goede onboarding zorgt dat nieuwkomers sneller productief zijn, meer betrokken raken binnen uw bedrijf en ook nog eens langer in dienst blijven. Onboarden neemt tijd in beslag, maar het verdient zich dubbel en dwars terug. Hoe zorgt u er nu voor dat uw nieuwe medewerkers een vliegende start maken binnen uw organisatie? Wij delen zes tips met u.

1. Realistisch werven
Het onboarden van nieuwe medewerkers begint met een realistische werving. Een oprecht en eerlijk verhaal over wat iemand kan verwachten als hij in dienst komt bij uw organisatie. Het risico is wellicht dat er kandidaten dan afhaken, maar u kunt zo wel het ongewenst voortijdig vertrek verminderen.

2. Stel één gezamenlijk plan op
Zorg voor een centraal onboardingsplan en pas daarop vervolgens plannen aan voor individuen en afdelingen, zoals: parttimers, starters en hoger opgeleide professionals. Als binnen uw bedrijf alle afdelingen eigen op maat gemaakte plannen maakt, kost het te veel tijd, geld en energie om nieuwe medewerkers in te werken.

3. Schep heldere verwachtingen
Veelvoorkomende fout is dat werkgevers er te vaak vanuit gaan dat nieuwe medewerkers wel al op de hoogte zijn van alles en precies weten wat er van ze wordt verwacht, gezien dit al is worden verteld tijdens het werving- en selectietraject? Hoe kunnen de verwachtingen uit het traject concreet worden gemaakt? Maak daarover afspreken met de nieuwe collega’s.

4. Geef feedback
Het is algemeen bekend dat nieuwe medewerkers die snel feedback krijgen betere prestaties leveren op hun werk. Niet alleen gebaseerd op de inhoud van het werk, zoals of ze de juiste dingen doen. Maar ook op de werkwijze: past hun werkethos binnen uw organisatie? Indien u daarmee wacht tot het eerste functioneringsgesprek kan het wel eens te laat zijn. Plan daarom tijdens de eerste 3 maanden veelvuldig feedbackmomenten.

5. Wijs buddy’s aan
Nieuwe collega’s proberen in de eerste dagen/weken op zoek te gaan naar zoveel mogelijk informatie. Dat doen ze in eerste instantie natuurlijk bij de eigen collega’s op de afdeling. Het is daarom best goed om buddysysteem in te richten, waarbij u de nieuwe collega een ervaren, senior medewerker toewijst die als mentor fungeert in de eerste 30 dagen.

6. Evalueer
Met het onboarden van nieuwe medewerkers heeft u een doel: mensen kennis laten maken met de organisatie en processen, zodat ze sneller zelfstandig kunnen werken en u uiteindelijk een efficiëntere organisatie creëert. Het is daarom juist heel erg goed om te evalueren wat nieuwe medewerkers vonden van hun eerste honderd dagen. Zo komt u er achter waar het nog aan ontbreekt bijvoorbeeld of wat er nog kan worden verbeterd.