Ontdek de Pomodoro-techniek en word nóg productiever

Ontdek de Pomodoro-techniek en word nóg productiever

Neem je je elke werkdag voor om super productief bezig te zijn, maar vliegen je gedachten alle kanten op? Je bent niet de enige! In dat geval kan de Pomodoro tijdsmanagementtechniek uitkomst bieden. Met deze techniek word je twee keer zo productief én eindig je je werkdag met een lekker gevoel.

De Pomodoro-techniek geeft je veel pauzes en is de perfecte tool tegen uitstelgedrag, omdat je jezelf regelmatig even mag afleiden van je werk.

Hoe werkt het?
Je werkt twintig minuten en neemt daarna vijf minuten pauze. Gebruik hier een timer voor. Dit blok van twintig minuten werken en vijf minuten pauze herhaal je vier keer (je bent dan twee uur verder). Daarna neem je een langere pauze van een half uur. Dit herhaal je tot je klaar bent met je werk. Zo maak je niet alleen met jezelf afspraken wanneer je pauze hebt, maar zorg je er ook voor dat je knetterhard gaat werken tijdens de eerste twintig minuten.

To do-lijsten for the win
Stel van te voren een to do-lijst samen waarin je bijhoudt wat je gaat doen in de blokken van twintig minuten. Let op: dit moeten wel taken zijn die je in twintig minuten kunt voltooien en werk deze vervolgens ook uit in concrete acties. Maak vervolgens een derde categorie met overige taken en ideeën die je tijdens het plannen of werken te binnen schieten maar niet bij de Pomodoro (je twintig minuten-taak van dat moment) horen. Je kunt uiteindelijk een nieuwe Pomodoro beginnen, waarin je al deze overige taken samenvoegt.

Chillax
Stel alvast een lijstje samen met activiteiten die je wilt doen in de vijf minuten ‘chillax pauze’. Denk hierbij aan wandelen, muziek luisteren of koffiezetten. Let op: het moeten wel dingen zijn die ook maar echt vijf minuten duren.

Doorzetten!
Na de pauze heb je weer voldoende energie om aan een nieuwe Pomodoro te beginnen, totdat je klaar bent met je takenlijst. Om de Pomodoro-techniek zo effectief mogelijk in te zetten, moet je je aan de tijden houden. Laat je directe collega’s weten dat je met een timer werkt en geef aan wanneer je niet gestoord wil worden.