Personal branding: blijf jezelf ontwikkelen op je werk met deze vier tips

Personal branding: blijf jezelf ontwikkelen op je werk met deze vier tips

Young Professionals vinden een goed salaris niet meer het belangrijkste. Natuurlijk moet dit kloppen, maar er wordt veel meer waarde gehecht aan persoonlijke ontwikkeling en doorgroeimogelijkheden. Young Professionals willen meer en continu blijven leren. Daarom geven we je vier tips hoe je persoonlijke groei voorop stelt in je werk en carrière.

1. Doe waar je voor staat en gaat
Als je stappen wilt zetten in je huidige baan, moet je doen wat je echt wilt. Dat betekent dus ook afstand nemen van wat je zou moeten doen of wie je zou moeten zijn.

– Ik moet meer geld verdienen. Het klopt dat salaris belangrijk is, maar een baan die echt bij jou past weegt net zo zwaar. Zo niet zwaarder. Stop dan ook om jezelf te vergelijken met vrienden die topsalarissen verdienen met werk dat helemaal niets voor jou is.

– Het lukt me toch nooit om die toffe functie te krijgen. Stop nooit met dromen en probeer het altijd. Sta open voor de zaken die op je pad komen en onthoud: nee heb je, ja kun je krijgen. Als je duidelijk maakt waarin je wilt groeien en bereid bent om hierin te investeren is er veel mogelijk.

2. Vind een plek waar je kunt leren
Bij millennials is persoonlijke ontwikkeling enorm belangrijk. Steeds meer organisaties spelen in op deze behoefte. Als je voor jezelf duidelijk hebt wat je wilt leren en je proactief opstelt, zijn er veel mogelijkheden. Verdiep je goed in de ontwikkelingsmogelijkheden of het traineeprogramma van een bedrijf. Een organisatie als Deloitte communiceert bijvoorbeeld duidelijk over de uitgebreide ontwikkelingsmogelijkheden. Als je eenmaal in dienst bent, laten ze stap voor stap zien hoe je kunt groeien en je impact kunt vergroten. Dat werkt motiverend.

3. Netwerken voor de fun
Je netwerk kan je helpen om sneller je doelen te bereiken. Hoe duidelijker je voor ogen hebt wie je bent en wat je zoekt, hoe effectiever je jouw netwerk kunt inzetten. That’ll be fun! Spreek daarom af met iemand die een voor jou interessante baan of aantrekkelijk netwerk heeft en stel zo veel mogelijk vragen. Zorg dat je van te voren duidelijk hebt dat je doel is van het gesprek. Met welke informatie wil je naar huis gaan? Maak gebruik van je sociale en communicatieve vaardigheden om het gesprek vloeiend te laten verlopen. Start met een informeer praatje en neem de regie. Wie weet helpt iemand je wel sneller dan je denkt bij het realiseren van je ambities en jouw groei!

4. Maak gebruik van je opleidingsbudget
Leren doe je voor het grootste deel op je werkplek: een inspirerende manager, een collega die je nieuwe inzichten geeft of een uitdaging die je nog niet eerder hebt gehad. Wil je ook nog een training of opleiding volgen? Vraag dan aan je werkgever of er een opleidingsbudget is. In de meeste gevallen weten werknemers niets af van de beschikbaarheid van een dergelijk budget. Stel een concreet voorstel op, waaruit naar voren komt dat de investering perfect in jouw ontwikkelingsplan en carrière past.