Recruiten vanuit thuis: vier nuttige ‘must haves’

Recruiten vanuit thuis: vier nuttige ‘must haves’

De coronacrisis en daarmee gepaard gaande intelligente lockdown zorgt ervoor dat recruiters gebruik dienen te maken van online HR-technologieën, om thuis zo efficiënt mogelijk te kunnen werken. Wat zijn nu de meest handige ‘must haves’ voor recruiters die vanuit thuis werken? Wij lichten vier stuks toe.

1. Telefonische interviews met kandidaten inplannen: Microsoft Bookings
Het is met de moderne technologieën nog nooit makkelijker geweest om in contact te komen met sollicitanten. Er hoeft niet eindeloos heen en weer te worden gebeld, er hoeven geen gesprekken buiten werktijd plaats te vinden zodat de kandidaat vrijuit kan praten. De grootste uitdaging voor recruiters ligt in het creëren van een uitstekende werk- en privébalans. Dat begint al bij het inplannen van sollicitatiegesprekken. Als u daarin de sollicitant de lead geeft en hem deze zelf laat inplannen, is dat vele malen efficiënter. Indien het bijvoorbeeld nog niet is ingebouwd in uw Applicant Tracking System (ATS), dan biedt Microsoft Bookings uitkomst. Het stelt kandidaten in de gelegenheid om hun eigen gesprek met u als recruiter in de plannen.

2. Cv’s overleggen aan hiring managers: Odro
Het is nog steeds gemeengoed om een cv via de mail te sturen en deze daarna persoonlijk toe te lichten aan de hiring manager met daarin de uitleg waarom deze kandidaat de perfecte match is. Met het thuiswerken is het moeilijker om de kandidaat persoonlijk voor te stellen aan de hiring manager. U kunt in dit geval uw kandidaat het beste via een video presenteren. Daarin laat u de sollicitant live een aantal vragen beantwoorden, en zien hiring managers direct in een oogopslag hoe u de sollicitant aan de tand voelt. Daarnaast kunt u als recruiter met één klik op de knop video shortlists versturen. U kunt hiervoor de videotool Odro gebruiken.

3. Live sollicitatiegesprekken: Microsoft Teams
Het voelt voor veel kandidaten nog steeds onwennig om video conference calls te houden, maar de werking van videobellen is inmiddels bij iedereen bekend. Microsoft Teams is een platform dat steeds bekender wordt en langzamerhand hét alternatief wordt voor Skype of Zoom. Microsoft Teams biedt kant-en-klare oplossingen voor videobellen en kan uitstekend gebruikt worden om live videogesprekken te voeren met kandidaten.

4. Contracten ondertekenen: DocuSign
Anno 2021 is het nog steeds niet gebruikelijk om e-contracten toe te passen. Indien het aanbiedingsproces nog steeds niet papierloos is, is het nu eventueel een optie om naar een online handtekeningtool te kijken als DocuSign. Daarmee kunnen sollicitanten digitaal een contract ondertekenen.