Roger Holtus over Rutte III: ‘Visie op de arbeidsmarkt ontbreekt’

Roger Holtus over Rutte III: ‘Visie op de arbeidsmarkt ontbreekt’

In de Reflex, het magazine van brancheorganisatie ABU, reageert managing director Roger Holtus op de stelling: ‘Rutte III geeft geen vertrouwen in de toekomst’. 

“Vertrouwen in Rutte III? Dat is lastig te zeggen, want qua visie op de arbeidsmarkt is het regeerakkoord vlees noch vis. Vast wordt wat minder vast en flex iets minder flex. Ik vind het jammer dat de termen ‘vast’ en ‘flex’ überhaupt nog gebruikt worden, dat is oud denken. We zouden het moeten hebben over werkzekerheid. Vaste dienstverbanden hebben geen toekomst. De vraag naar  flexibiliteit is groot, bij werkgevers en bij werkenden. Mensen hebben behoefte aan zekerheid van inkomen, en daar kan flexwerk bij helpen. Flex wordt in die zin het nieuwe vast. Ik krijg het  gevoel dat in de politiek vaak voor de korte termijn wordt gedacht, waarbij de flexbranche niet de bejegening krijgt die ze verdient. Het gaat om een volwassen branche, waar alles netjes geregeld wordt; pensioen, verlof, opleiden. En laten we niet vergeten dat flexwerk de longen van de economie vormt, ook in tijden van economische crisis. Het is dus onvoldoende om de branche met wat populistische oneliners af te doen.

Wat in dit regeerakkoord ontbreekt, is een arbeidsmarktbrede visie. Veel maatregelen zijn bovendien nog niet uitgewerkt; qua regelgeving rondom zzp’ers wordt bijvoorbeeld hooguit een aanzet gegeven. Dat is jammer, want in de basis willen we hetzelfde; een gezonde, goed functionerende arbeidsmarkt. De flexbranche levert daar een belangrijke bijdrage aan en dus ook aan het geluk van mensen. Dát zou het uitgangspunt moeten zijn.”

Lees hier de blog van Roger Holtus over ideeën over de arbeidsmarkt in het nieuwe regeerakkoord. ‘Is het niet tijd om te gaan denken in termen van duurzame inzetbaarheid?’