Geplaatst op 30 september 2014
Om ons heen gaat de digitale wereld een steeds belangrijkere rol vervullen. Dat is logisch wellicht, want internet zorgt voor veel gemak. Een druk op de knop en de volgende dag heb je de aankoop in huis. Toch kent die digitale snelweg ook een keerzijde. Hoe fijn is het immers om door een echte winkelstraat te lopen, echte winkels binnen te gaan om welkom te worden geheten door echte mensen? Of om een echt bankkantoor binnen te stappen, waar medewerkers mij bij naam kennen en de tijd nemen om met een kop koffie de bankzaken te bespreken?
Wij gaan de komende maanden onderzoeken welke vestigingsplaatsen in deze provincie in aanmerking komen voor het openen van nieuwe filialen. Dat is opmerkelijk omdat steeds meer uitzendorganisaties filialen sluiten. De dienstverlening wordt dan overwegend aangeboden via digitale toepassingen zoals internet. Ik ben niet overtuigd van de toekomst van die digitale aanpak. Op dit moment heeft onze Limburgse uitzendorganisatie 12 vestigingen in Limburg. Daarmee hebben we nu al het hoogste aantal filialen in vergelijking met andere gelijksoortige dienstverleners. De komende tijd zal uit onderzoek blijken welke filialen daar nog bij komen en welke Limburgse plaatsen in aanmerking kunnen komen voor een uitzendfiliaal. We denken er over om minimaal 4 kantoren toe te voegen aan het bestaande vestigingsnetwerk.
Arbeidsbemiddeling is en blijft mensenwerk! Natuurlijk kun je een deel van het werk digitaliseren, maar uiteindelijk moeten we elkaar in de ogen kijken. Dat geldt voor de werkzoekende die we moeten helpen met de voorbereiding op weg naar de job, en dat geldt ook voor de werkgever die we ontzorgen op HR gebied. Limburgse werkzoekers en werkgevers verdienen het om persoonlijk geholpen te worden en niet door een onzichtbaar callcenter of een onpersoonlijke robot. Ik weet zeker dat een filiaal in de buurt bij kan dragen aan een goede dienstverlening. Uiteindelijk zul je als dienstverlener toegevoegde waarde moeten leveren. Daar komt bij dat de overheid de arbeidsbemiddeling steeds meer over laat aan de private partijen. Waar vroeger elk dorp een eigen arbeidsbureau had is dat nu al lang niet meer het geval. Wij vinden dat elk dorp toch recht heeft op gelijksoortige dienstverlening. Juist die dienstverlening dichtbij helpt mensen sneller een baan te vinden en is bovendien goed voor de leefbaarheid van het dorp.
Ik vraag mij af wat de motieven zijn van partijen die zeggen dat iedereen alles alleen nog maar digitaal wil, want het is eenvoudig niet juist. Ik vrees dat dit vaak gezegd wordt uit oogpunt van kostenbesparing.