Solliciteren? Vier tips voor een onvergetelijke eerste indruk

Solliciteren? Vier tips voor een onvergetelijke eerste indruk

Je cv en sollicitatiebrief zijn helemaal klaar. Het moment is aangebroken: je moet je sollicitatie versturen. Je staat er wellicht niet zo vaak bij stil, maar het gaat om een document waar veel aandacht aan is besteed en je een van de eerste indrukken mee achterlaat bij een potentiële werkgever. Hieronder staan vier tips en aandachtspunten om dit zo goed mogelijk te doen.

1. Bewaar je eigen look & feel
Aan de inhoud en opmaak van je cv wordt hoogstwaarschijnlijk de meeste tijd aan besteed. Het beste is natuurlijk als de ontvanger de documenten ook in dezelfde opmaak ontvangt. Als je de documenten als Word-document verstuurt, heb je niet 100 procent garantie. Dan kun je ze beter als PDF-bestand opslaan. Het enige wat je daar hoeft te doen is controleren of de tekst en vormgeving die dicht langs de randen staan ook zichtbaar zijn in het PDF-document.

2. Trigger door unieke naam
De meeste cv’s die we ontvangen, hebben dezelfde bestandsnaam. Er staat altijd wel ‘cv’ in, in combinatie met de datum, naam van de werkgever of eigen naam. Op dit onderdeel kunnen veel punten worden gescoord. Ook de documentnaam kan worden ingezet om een werkgever te triggeren en je proberen te onderscheiden van de rest.

Enkele voorbeelden:

– nieuwsgierige_journalist_met_passie_voor_sport.pdf
– mitchell_vandervoort_beginnend_accountmanager(1990).pdf

3. Denk na over de onderwerpregel
Een onderwerploze mail wordt in de meeste gevallen direct verwijderd. Denk dus na over de onderwerpregel in de e-mail. Er zijn twee opties. Je kunt op veilig spelen: ‘sollicitatie vacature’. Je kunt het ook 180 graden anders doen: ‘wordt Mitchell van der Voort dé nieuwe accountmanager?’.

4. Stel een professioneel mailadres in
Ben er van bewust welke indruk je wilt achterlaten als je de sollicitatie verstuurd richting de werkgevers met een e-mailadres à la ‘hiphoplegend@hotmail.com’of ‘misspiggy@gmail.com’. Het spreekt voor zich om een professioneel zakelijk mailadres in te stellen.

Veel succes met solliciteren! Neem ook eens een kijkje bij ons vacatureaanbod. Wellicht zit er wel een prachtige uitdaging tussen die jij met beide handen wilt aangrijpen. Je kunt ook altijd vrijblijvend contact opnemen met een van onze recruiters!