Spanningsindicator Arbeidsmarkt naar ongekende hoogte

Spanningsindicator Arbeidsmarkt naar ongekende hoogte

In het tweede kwartaal van 2021 nam de spanning op de arbeidsmarkt verder toe. Dat blijkt uit de Spanningsindicator die het UWV onlangs weer publiceerde. De Spanningsindicator is een objectieve maatstaf voor de verhouding tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt.

UWV berekent de Spanningsindicator Arbeidsmarkt door het aantal openstaande vacatures te delen door het aantal personen met een WW-uitkering met een verstreken WW-duur van minder dan een half jaar. Deze grootheden worden gebruikt als benadering van de openstaande vraag en direct beschikbaar aanbod.

Bij veel openstaande vacatures ten opzichte van het aantal kortdurend werklozen is de arbeidsmarkt (zeer) krap. Zodra de spanningsindicator boven de 4,0 komt is er sprake van een zeer krappe arbeidsmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar steeg de spanningsindicator van 1,45 in het eerste kwartaal naar 2,60. De krapte geldt voor alle beroepsniveaus waarbij er in de ICT- en Technische beroepen nu al sprake is van een zeer krappe arbeidsmarkt.

Voor meer actuele informatie over de huidige arbeidsmarkt verwijzen wij u graag naar de publicatie Duiding arbeidsmarktontwikkelingen (werk.nl) van het UWV.