Starters opgelet: 5 tips voor het vinden van je eerste baan

Starters opgelet: 5 tips voor het vinden van je eerste baan

Gefeliciteerd! Je bent pas afgestuurd en gaat met frisse moed op zoek naar je eerste baan. Een ijzersterke cv en goede motivatiebrief mogen niet ontbreken. Maar de cv is juist vaak het struikelblok, gezien het gebrek aan relevante werkervaring. Je activiteiten bij een studentenvereniging of bijbanen zijn niet direct overtuigend genoeg voor een werkgever. Niet getreurd: er zijn nog genoeg zaken die je zelf kunt ondernemen om wel in de smaak te vallen bij je beoogde werkgever. Wij hebben hieronder zes tips op een rij gezet voor het vinden van je eerste baan.

1. Grab them by the socials!
Als je op zoek gaat naar een gave vacature, is het heel makkelijk om een oproep op jouw social mediakanalen te zetten: Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter… het maakt niet uit. Belangrijker is dat jouw bericht uniek is. Noem bijvoorbeeld enkele persoonlijke kwaliteiten. Als je veel volgers hebt op social media, wordt jouw post hoe dan ook gelezen en kunnen jouw volgers misschien wel zorgen voor de juiste ingang.

2. Inschrijven bij Wiertz Personeelsdiensten of ZUID recruiters
Het kan nooit kwaad om je in te schrijven bij een uitzendbureau. Denk hierbij aan Wiertz Personeelsdiensten. Als je op zoek bent naar een fulltime baan, is tijdelijk werk vaak mooi meegenomen. Het komt tegenwoordig niet meer zo vaak voor dat starters direct een fulltime baan in the pocket hebben. Naast een uitzendbureau kun jij je ook inschrijven bij een werving & selectiebureau, zoals ZUID recruiters. Zij kan jouw profiel opnemen in haar bestand en je wijzen op mogelijk passende functies.

3. Vraag je ouders, vrienden en kennissen
Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Vraag aan je ouders, vrienden, kennissen en inmiddels oud-studiegenoten of zij iets voor je weten. Wie weet zit er wel iets bij.

4. Laat je gezicht zien op netwerkborrels en evenementen
Elk jaar vinden er genoeg netwerkborrels en evenementen van organisaties plaats die bijvoorbeeld door een brancheorganisatie worden georganiseerd. Je staat er niet zo snel bij stil, maar deze evenementen zijn vaak gratis toegankelijk voor iedereen. Laat daarom ook je gezicht zien, kom uit je comfort zone en probeer je eigen netwerk uit te breiden. Tip: bereid een goed praatje voor!

5. Vrijwilligerswerk
Last but not least: vrijwilligerswerk. Vrijwilligerswerk zorgt er voor dat jouw netwerk nóg groter wordt. Het is daarnaast goed voor je persoonlijke ontwikkeling en je doet mensenkennis op. En ja, vrijwilligerswerk staat ook altijd heel goed op je cv ;-).