‘Trots ben ik als ik iemand écht verder heb kunnen helpen’

‘Trots ben ik als ik iemand écht verder heb kunnen helpen’

Voor Dorena Gulpers gaat er geen dag voorbij waarbij ze zich niet met recht bezighoudt. De 43-jarige juriste van Wiertz Legal Solutions, is een ervaren vakvrouw en ziet het belang om zowel individuele personen als organisaties te helpen. Daar haalt ze veel voldoening uit. Vooral de afwisselende werkzaamheden vindt Dorena fijn en boeiend, en dit houdt haar scherp tijdens haar werk. “Het recht en zeker de toepassing ervan in de rechtspraak is voor een niet-jurist niet eenvoudig te doorgronden.”

Wat maakt het recht zo interessant?
Dorena Gulpers: “Met ‘recht’ komt vrijwel iedereen dagelijks in contact. Denk aan iedere aankoop die je doet, iedere overeenkomst die je aangaat, je eigendommen die je wil beschermen et cetera. Dit geldt zowel in je privé als zakelijke werkomgeving. Recht is nodig om deze zaken te ordenen, structureren en duidelijkheid te bieden over gedragingen die niet gewenst zijn en andere afspraken te bewaken over hoe we met elkaar omgaan en hoe niet.”

Waar ben je trots op in je werk?
“Trots ben ik als ik iemand écht verder heb kunnen helpen. Dit kan zijn met een kort gesprek of juridisch advies of zelfs het doorlopen van een volledige procedure bij de rechtbank. Het recht en zeker de toepassing ervan in de rechtspraak is voor een niet-jurist niet eenvoudig te doorgronden. De persoon of het bedrijf die er meestal ongewenst mee te maken krijgt, heeft ook een eigen emotie bij het geschil of de vraag die zich voordoet. Je mag dit menselijke en emotionele aspect niet vergeten, ook niet in de zakelijke dienstverlening.”

“Ik word er ‘blij’ van als ik mijn kennis kan overbrengen en samen met de klant kan bepalen wat de best haalbare oplossing is, dit is in mijn beroep net zo belangrijk als het hebben van die kennis. Het allermooiste is het vervolgens als die best haalbare oplossing wordt bereikt.”

Waarvoor kunnen bedrijven een beroep doen op jouw expertise?
“Mijn expertise voor bedrijven is zeer breed. Ik ben negentien jaar werkzaam in de advocatuur, waarvan bijna achttien jaar als advocaat in een zakelijke praktijk. De regelmatig voorkomende contracten en geschillen voor een bedrijf zijn mij dan ook niet nieuw. Denk hierbij aan huurrecht, arbeidsrecht, geschillen met leveranciers en afnemers of slecht betalende klanten (incasso’s).”

“Zo ben ik onder meer jarenlang werkzaam geweest als curator en heb ik ook in de uitvoering van die taak veel kennis opgedaan van het faillissementsrecht en financieringsverbanden en zekerheden binnen een bedrijfsvoering. Ik volgde ook nog een postdoctorale specialisatieopleiding Aanbestedingsrecht, waardoor ik kennis heb van de inkoopprocessen van een bedrijf en de juridische kant van aanbestedingsprocedures en tenders die in de markt verschijnen.”

Welke tip(s) zou je organisaties graag willen meegeven?
“Zorg ervoor dat de basis van de afspraken die je maakt met klanten, leveranciers en personeel klopt. Denk goed na over wat voor jouw organisatie van belang is bij het opstellen van deze basis en put niet zomaar uit standaarden. Dat gaat goed totdat het een keer goed fout gaat.”

“Daarnaast is het essentieel om jouw contracten en voorwaarden om de zoveel tijd te evalueren, en waar nodig aan te passen. Niet alleen de wet, maar ook de markt en maatschappij zijn continu in beweging en veranderen. Zo is een van de belangrijkere zaken bij de beoordeling van overeenkomsten in de rechtspraak de ‘bedoeling van partijen’; zorg er daarom voor dat je deze goed vastlegt. Kijk in een overeenkomst die niet door jezelf is opgesteld daarom ook altijd goed naar de verplichting die je aangaat en de aansprakelijkheidsrisico’s.”

Juridisch advies en/of nader kennismaken?
Wilt u beroep doen op Wiertz Legal Solutions of wilt u kennismaken met Dorena tijdens een vrijblijvend gesprek? Neem dan contact met haar op via d.gulpers@wiertz.com of bel 045-5639805.