Verbeter uw candidate experience: 5 tips

Verbeter uw candidate experience: 5 tips

Veel organisaties hechten steeds meer waarde aan het werkgeversimago. Logisch ook, want een sterke company branding maakt het makkelijker om de juiste kandidaten binnen te halen. Een belangrijk onderdeel van het werkgeversimago is de candidate experience. Dit is de ervaring die een sollicitant opdoet met uw bedrijf tijdens het recruitmentproces. Van het bekijken van een vacaturetekst tot en met de eventuele onboarding en indiensttreding. Met de volgende vijf tips verbetert u de candidate experience, en dus automatisch ook uw employer branding.

1. Glashelder proces
Tijdens de eerste fase van het sollicitatieproces is het essentieel om te beschikken over heldere instructies. Uit diverse onderzoeken blijkt dat bijna alle kandidaten het uiterst vervelend vinden als er geen duidelijke instructies zijn. Dit heeft vervolgens een negatieve invloed op de candidate experience. Hetzelfde geldt voor te lange sollicitatieformulieren.

2. Up to date communicatie

Schep heldere verwachtingen richting de kandidaat. Dat wil zeggen: creëer een duidelijke timeline van hoe het sollicitatieproces er uitziet en communiceer tijdig met hem/haar. Zodra sollicitanten ook maar het gevoel hebben dat ze niet serieus worden genomen of aan het lijntje worden gehouden door onduidelijke communicatie, zorgt dit voor irritatie. Het ergste wat kan gebeuren, is dat de kandidaat niet meer geïnteresseerd is in de baan en zich terugtrekt. Heel erg goed voor uw werkgeversimago is dit ook natuurlijk niet.

3. Kom live in contact
Kandidaten live face-to-face spreken, geeft de beste inkijk in uw organisatie. Het zorgt daarnaast direct voor een gevoel bij de sollicitant. Hoe zorgt u hiervoor? Wees aanwezig op beurzen en organiseer open dagen. Hetzelfde geldt voor workshops en lezingen geven. Zo ontstaat er een échte candidate experience. Nadat u de kandidaat in levenden lijve hebt ontmoeten, kunt u naast het persoonlijke contact ook altijd online contact blijven onderhouden met hem/haar.

4. Stay positive
Kiest een sollicitant ervoor om af te zien van het sollicitatieproces of geeft hij/zij aan dat de keuze is gevallen op een andere baan? Verbreek dan niet de communicatie. Blijf altijd contact houden. Wie weet wat er in de toekomst alsnog mogelijk is. Sollicitanten waarmee u heeft gesproken, zijn nog zoveel waard als potentiële ‘nieuwe’ sollicitanten.

5. Voorkom een algemene afwijzing, informeer persoonlijk
Naast het aannemen van kandidaten, worden ook sollicitanten afgewezen. Hoe kan dit als beste worden gedaan? Informeer ze altijd op een persoonlijke wijze. Kandidaten vinden het niet fijn om na een flinke tijdsinvestering op een algemene afgewezen te worden. Hiermee wordt afbreuk gedaan aan alle eerdere positieve ervaringen met uw bedrijf. En ga er maar vanuit dat deze ervaring wordt doorverteld.