Videosolliciteren doe je zo: vijf tips

Videosolliciteren doe je zo: vijf tips

Nu het coronavirus de hele wereld in een houdgreep heeft, staan ook de (fysieke) sollicitatiegesprekken op een lager pitje. Face-to-face interviews zijn er bijna niet meer, waardoor videosolliciteren een ware revival doormaakt. Zeker bij organisaties die juist nu werknemers goed kunnen gebruiken. Heb jij op korte termijn een videosollicitatie of ben je van plan om dit te doen? Met de volgende vijf tips hoef jij je geen zorgen te maken en ben je optimaal voorbereid.

1. Zorg dat je representatief bent
Ten eerste is het belangrijk dat je er representatief uitziet. Trek bijvoorbeeld dezelfde kleding aan die je bijvoorbeeld zou hebben aangetrokken als het om een face-to-face gesprek ging. Ook al ziet men gewoon alleen de bovenkant; laat de joggingbroek lekker in de kast liggen. Het kan soms als goede motivatie dienen om je compleet om te kleden.

2. Kies de juiste plek
Wees je ervan bewust waar je eventueel gaat zitten. Kies een ruimte waar een rustige, neutrale achtergrond is. Houd ook eventueel rekening met eventuele zonsinval of schaduw en ga bijvoorbeeld niet bij een open raam zitten als je weet dat daar veel lawaai vandaan kan komen. Indien je het gesprek via de laptop voert, zet dan je telefoon uit, op stil of ‘vliegtuigstand’. Dit zou je namelijk ook doen tijdens een face-to-face sollicitatie, dus waarom ook niet tijdens een videosollicitatie?!

3. Toon enthousiasme
Ondanks je via video een betere indruk kunt achterlaten dan via een telefoongesprek, is je lichaamshouding op beeld moeilijker in te schatten dan in real life. Focus je daarom tijdens een videosollicitatie op het maken van oogcontact en kijk niet naar jezelf op het scherm maar juist naar de gesprekspartner. Zorg er daarnaast voor dat je armen en handen zichtbaar zijn, aangezien je daarmee meer van jezelf kunt laten zien. Het gaat er voornamelijk om dat jij je van je meest enthousiaste kant laat zien.

4. Wees jezelf
Dit klinkt wellicht als vanzelfsprekend, maar bij een videosollicitatie is de verleiding vrij groot om een soort van ‘spiekbriefje’ te gebruiken. In principe is dit geen probleem, maar wees spontaan en lepel niet de antwoorden een voor een op. Indien je een spiekbrief wilt gebruiken, zet er dan zo min mogelijk steekwoorden en gebruik deze subtiel als hulpmiddel.

5. Blijf oefenen
Oefen het gesprek met jezelf en zet Skype, Zoom of FaceTime aan. Of vraag een familielid of vriend op afstand om te oefenen. Zo raak je er langzamerhand bewust van hoe je overkomt op scherm en kun je werken aan je zelfvertrouwen. Test ook van tevoren even of alles werkt. Het zal je maar gebeuren dat vlak voor de videosollicitatie de iets niet naar behoren werkt of dat je een slechte verbinding hebt. Vraag daarom welke video-tool wordt gebruikt tijdens de videosollicitatie en blijf continu testen.