Vijf redenen om juist wél te switchen van baan

Vijf redenen om juist wél te switchen van baan

Je hele leven bij dezelfde werkgever werken: het is anno 2019 eerder een utopie dan een vanzelfsprekendheid. Toch kan het best spannend zijn om op eigen initiatief je vertrouwde werkomgeving te verlaten. Vijf goede argumenten om juist wél de sprong in het diepe te wagen en te switchen van baan.

1. Je kunt meer gaan verdienen
Nieuwe baan, nieuwe kansen. Dit geldt ook voor de salarisonderhandeling met de nieuwe werkgever. En eerlijk is eerlijk: zelfs als je brutaal bent en je huidige baas om opslag vraagt, is de kans klein dat je dezelfde ‘verhoging’ krijgt als bij je eventuele nieuwe werkgever.

2. Je kunt stappen maken op de carrièreladder
Een hoger salaris bij een nieuwe organisatie gaat meestal gepaard met een meer verantwoordelijke functie. Wil jij doorgroeien, maar biedt de huidige werkgever je geen kansen? Dan is het absoluut goed om eens rond te kijken op de vacaturemarkt. Wellicht beschikken andere bedrijven wél over vacatures voor leidinggevende functies. De opgedane kennis en ervaring bij je huidige werkgever komt dan juist heel goed van pas.

3. Je breidt je netwerk uit
Zodra je buiten de comfortzone van je huidige baan komt, is het logisch dat je wereld een stuk groter wordt. Je zult op plekken komen waarvan je nooit had gedacht dat je er zou komen. En je leert nieuwe mensen kennen waar je in eerste instantie geen rekening mee had gehouden. Je nieuwe team zorgt er per direct voor dat je netwerk een stuk groter wordt, wat jouw carrière op de (middel)lange termijn een flinke powerboost geeft. En wie weet houd je ook nog nieuwe vrienden over aan je nieuwe collega’s.

4. Je spijkert je kennis bij
Elk bedrijf heeft een eigen cultuur, met een eigen manier van werken. Ook al blijf je actief in dezelfde sector, doordat je van baan wisselt beland je uiteindelijk toch in een spiksplinternieuwe omgeving. Je maakt kennis met andere computerprogramma’s, nieuwe projecten en frisse ideeën. Zo verbreed je je kennis en ontwikkel je nieuwe competenties.

5. Je ontdekt waar je écht gelukkig van wordt
Door te proeven van verschillende bedrijven, allerhande sectoren en diverse manieren van samenwerken, kom je er achter waar jij het meest gelukkig van wordt. Zo heb je wellicht jaar in jaar uit voor een multinational gewerkt, maar kom je met en met tot de ontdekking dat jij veel beter op je plek zit bij een midden- of kleinbedrijf of familiebedrijf. Oftewel: je ontdekt proefondervindelijk welk takenpakket en welke soort bedrijfscultuur jou het gelukkigst maken.