Vijf tips om efficiënt thuis te werken

Vijf tips om efficiënt thuis te werken

Door het Corona-virus werkten nog nooit zoveel mensen thuis als nu. Wekenlang thuiswerken vergt veel discipline. Hoe kun je thuis zo efficiënt mogelijk blijven werken? Wij delen vijf tips met je.

1. Vergader online
Er zijn tegenwoordig voldoende platforms waarmee online kan worden vergaderd via videobellen: Microsoft Teams, Skype en Zoom zijn enkele voorbeelden. Het grote gevaar van online vergaderen met een groot team, is dat het vrij chaotisch kan worden. Belangrijk is om een gespreksleider aan te wijzen, van tevoren een agenda samen te stellen en niet al te lang vergaderd (hooguit een half uur).

2. Zorg voor een strakke planning
Het gebrek aan een strakke planning is de meest gemaakte fout tijdens thuiswerken. Een strakke planning is extra belangrijk, omdat je geen omgevingsdruk hebt. Het is goed mogelijk dat je nu misschien minder kan doen dan normaal, dus spreek met jezelf drie doelen af die je op een dag in ieder geval wilt voltooien.

3. Blijf in beweging
Thuiswerken betekent ook meestal dat je de hele dag achter je computer zit. Vergeet niet om ook tussendoor in beweging te blijven. Dit is zowel fysiek als mentaal gezond. Maak bijvoorbeeld een flinke wandeling in de middag, zodat je er voor de rest van de dag weer volle bak tegenaan kunt.

4. Verval niet in een vakantieritme en zoek op tijd het bed op
Een efficiënte werkdag valt en staat met discipline. Thuis zijn natuurlijk veel interessante prikkels die voor afleiding kunnen zorgen: tv kijken, gamen en ga zo maar door. Zorg dat je niet in een soort van vakantieritme vervalt en houd je dagelijkse structuur aan. Ook met naar bed gaan. Gewoon ’s avonds op tijd naar bed, zodat je ’s ochtends ook weer fris en fruitig kunt beginnen. Zo krijg je het meeste gedaan.

5. Laat je niet afleiden
Last but not least: laat je zo min mogelijk afleiden tijdens het thuiswerken. Tijdens deze Corona-crisis volgt het nieuws elkaar in een rap tempo op en in de meeste gevallen is het geen positief nieuws. Dat leidt enorm af en zorgt voor negatieve emoties. Probeer zoveel mogelijk melden van de telefoon uit te schakelen en leg hem als het kan buiten handbereik. Hetzelfde geldt voor e-mail, hoewel hier natuurlijk ook veel werkgerelateerde zaken op binnen komen. Het instellen van strikte ‘mailblokken’ waarop je de mails beantwoord, kan uitkomst bieden om de focus te behouden.