Vijf tips voor een slimme en succesvolle salarisonderhandeling

Vijf tips voor een slimme en succesvolle salarisonderhandeling

U heeft uw gewenste werknemer bijna binnen, maar dan staat er nog één belangrijk aspect op de agenda: de salarisonderhandeling. Hoe kunt u als werkgever deze bespreking het beste aanpakken? Vijf tips om goed voor de dag te komen tijdens de salarisonderhandeling.

1. Een goede voorbereiding is het halve werk
Een uiterst gedegen voorbereiding zorgt er normaliter voor dat de salarisonderhandelingen succesvoller worden afgehandeld. Hiermee voorkomt u dat u afspraken maakt die niet haalbaar zijn. Als werkgever dient u van te voren al goed te hebben nagedacht over het juiste salaris, de gehanteerde boven- en ondergrens en de arbeidsvoorwaarden in een eventuele verplichte cao. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om van cao-afspraken af te wijken. Deze zijn ‘non-negotiable’.

2. Gebruik de juiste onderhandelingsstrategie
Elke salarisonderhandeling is weer anders. Dit heeft onder andere te maken met de kandidaat die tegenover u zit. De ene sollicitant stemt meteen in met uw eerste bod, terwijl de ander het randje opzoekt en er zoveel mogelijk uit probeert te halen. Bent u bijvoorbeeld in gesprek met een werknemer die schaars is – en bovendien weet hoeveel hij waard is op de arbeidsmarkt –, dan kunt u verwachten dat hij eerder de rand opzoekt. Probeer daarom van te voren goed in te schatten wat de onderhandelingsstijl is van de kandidaat en pas daar uw onderhandelingsstrategie op aan.

3. Beargumenteer uw bod zo uitgebreid mogelijk
Wilt u een eerste bod doen richting de sollicitant? Zorg dan voor een uitgebreide argumentatie. Alleen het salaris benoemen, is niet voldoende. Als u het salaris weet te onderbouwen met enkele argumenten, wordt het bedrag een stuk aannemelijker. Aan welke argumenten moet u denken? Bijvoorbeeld dat er collega’s met dezelfde ervaring als de sollicitant werkzaam zijn die ongeveer hetzelfde salaris ontvangen. Daarnaast kunt u ook wijzen op enkele voordelen van de functie, zoals de hoeveelheid vakantiedagen of de mogelijkheid om opleidingen te volgen.

4. Kruip in de huid van de sollicitant
Hard op de inhoud, zacht op de relatie: een veelgehoorde spreuk als het gaat om salarisonderhandelingen. Kijk niet alleen naar wat ú wilt bereiken, maar probeer ook in de huid te kruipen van de sollicitant. Wat vindt de kandidaat belangrijk en hoopt die minimaal uit het gesprek te halen? Probeer hier achter te komen, of vraag er desnoods naar als het niet duidelijk genoeg is voor u.

5. Eens met elkaar? Handel alles dan snel, netjes en correct af
Bent u het met de sollicitant eens geworden over de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden? Dan is er geen tijd om te verliezen om alles te formaliseren. Zo is het onder meer mogelijk dat de kandidaat meerdere sollicitaties heeft uitstaan en intussen een beter bod krijgt. Geef als werkgever daarom zo snel mogelijk duidelijkheid door de gemaakte afspraken op te nemen in het arbeidscontract en dit voor te leggen aan de sollicitant.