Vind de juiste werk-privébalans: 4 tips

Vind de juiste werk-privébalans: 4 tips

Na werktijd toch nog even de laptop openslaan en dat ene mailtje beantwoorden, of snel op je smartphone kijken en reageren op dat ene appje? Of zelfs in bed piekeren over de werkdag van morgen? Het vinden van een goede werk-privébalans lijkt steeds moeilijker, terwijl dit juist zeer belangrijk is voor de gezondheid. Maar niet gevreesd, er zijn manieren om die balans wél goed te krijgen. Hieronder hebben we vier tips op een rij gezet.

1. Have a break, have a Kitkat
Hoe groter de stress, hoe meer pauzes je moet nemen. Dat is wellicht paradoxaal, maar klopt wel. Tijdens een pauze kun je even je hoofd leegmaken en dingen verwerken, zodat je na werktijd of in het weekend niet meer extra dingen hoeft te doen. En geloof het of niet: van pauzes word je ook nog eens productiever tijdens de uren die je achter je bureau zit.

2. Te veel telefoons
Komt het vaak voor dat je mails of apps krijgt van collega’s na werktijd? Regel dan direct twee telefoons, zodat je werk en privé kunt scheiden en je werktelefoon op bepaalde momenten kunt ‘verstoppen’. Heb je het idee dat je dan minpunten scoort bij je manager? Dat is vaak meer angst dan werkelijkheid. Blijft je dit zorgen maken, is het beste advies om dit direct bespreekbaar te maken. De andere optie is een burn-out en dat wil ook niemand.

3. Start niet met iets nieuws aan het einde van de dag
Zorg er voor dat je werkdag zo is ingedeeld dat je aan het einde van de dag nog tijd over hebt dat je kleine opdrachten kunt afronden. Dit is ook mogelijk met een groot project. Hoe? Deel het op in kleine deelprojecten.

4. Ontspanning
Het werkt soms goed om je hoofd leeg te maken door er met een collega over te praten, of het probleem op te schrijven, maar daarna is het ook hoog tijd om er niet te lang in te blijven hangen en afleiding te zoeken. Je kunt jezelf niet dwingen om ergens niet aan te denken. Het beste werkt dan om iets totaal anders te doen dan wat je overdag hebt gedaan.

Een goede tip is door meer te sporten. Zeker als je de hele dag achter je bureau hebt gezeten, is beweging een goede manier om je gedachten te verzetten. Zoals bekend, komt endorfine vrij tijdens het sporten; dit geeft je altijd een beter gevoel. Haat je sporten? Probeer toch iets te zoeken, waarbij je beweegt. Door de deskundigen wordt geadviseerd om dagelijks minimaal een half uur te bewegen. Een half uur klinkt weinig, maar als je met de auto naar het werk gaat, kom je niet aan die 30 minuten. Denk er dus over na hoe jij daar wel aan komt.