Geplaatst op 27 augustus 2018
De meeste sollicitatiegesprekken kennen grotendeels een standaard verloop. Er worden tijdens deze gesprekken soms vragen gesteld die beter kunnen worden overgeslagen. De grote vraag is: hoe stel je de juiste vragen aan kandidaten? Vermijd in elk geval de volgende drie vragen:
1. ‘Vertel eens iets over jezelf’
Als deze vraag wordt gesteld door de interviewer, weet je dat hij/zij de draad even kwijt is. Je geeft als interviewer de indruk dat je geen vragen hebt voorbereid, en probeert hiermee tijd te winnen zodat je een eerste indruk kunt vormen van de kandidaat. Terwijl het daadwerkelijk stellen van deze vraag eigenlijk hét signaal is dat je als interviewer niet een doelgericht plan hebt.
2. ‘Waarom heb je gesolliciteerd bij ons/op deze functie?’
Bij het stellen van deze vraag krijg je vaak een uitgedacht antwoord. De kans dat je een authentiek antwoord krijgt, is nihil. De vraag komt inmiddels ook zo vaak in verschillende vormen voor dat de kandidaat steeds beter wordt in het ‘terugkaatsen’ hiervan. Uiteindelijk schiet je er als werkgever niets mee op, want als de kandidaat een ingestudeerd antwoord geeft ben je niet écht iets meer over hem/haar te weten gekomen.
3. ‘Wat kunnen we van jou verwachten in de eerste 100 dagen?’
Deze derde vraag is ook een veelvoorkomende ‘foute’ vraag. Oftewel: een klassiekertje. ‘Wat kunnen we van jou verwachten in de eerste 100 dagen? Wat ga je als eerste bij ons aanpakken en veranderen?’. Deze vraag wordt vaak gesteld aan managers die zich in de hogere segmenten bevinden. In eerste opzicht klinkt het als een best goede vraag, maar je kunt hier als kandidaat een goed verhaal ophangen terwijl je misschien niet eens de broodnodige ervaring hebt of bepaalde cursussen/training hebt gevolgd om het uiteindelijk ook écht waar te maken. Niet intrappen, is het devies.
Welke vragen werken dan wel?
Een goede vraag voldoet aan drie eigenschappen. Ze moeten kort en eenvoudig zijn. Ze zijn open, waardoor je ‘ja’ of ‘nee’ antwoorden voorkomt. Tenslotte moet je de kandidaat met je vraag triggeren om concreet te worden over zijn werkverleden. Enkele voorbeelden: ‘Wat was jouw belangrijkste aandeel in deze rol?’, ‘In hoeverre heb jij bijgedragen aan dit succes?’ of ‘Wat was jouw grootste vergissing in deze functie?’.