Geplaatst op 19 januari 2016
Eindelijk heb je die grote klus binnen weten te halen. De rechten van jezelf en de opdrachtgever leg je vast in een overeenkomst. Belangrijk is dat je hierin ook het opzegtermijn opneemt. Doe je dit niet, dan kan dit nog wel eens op een teleurstelling uitlopen.
Waarom een opzegtermijn opnemen?
Neem je geen opzegtermijn op in een overeenkomst, dan mag de opdrachtgever op ieder gewenst moment de overeenkomst beëindigen. Deze regel is opgenomen in het Burgerlijk Wetboek: de opdrachtgever kan te allen tijde de overeenkomst opzeggen. De woorden “te allen tijde” moeten letterlijk worden genomen. De opdrachtgever kan er altijd vanaf, ook als een overeenkomst voor bepaalde tijd is gesloten. Wil je dit voorkomen, dan is het belangrijk om altijd een opzegtermijn op te nemen in de overeenkomst. Neem bijvoorbeeld een opzegtermijn van 1 maand. De opdrachtgever kan dan de opdracht niet van vandaag op morgen beëindigen, maar pas na 1 maand.
Hoe kun je voorkomen dat een overeenkomst zonder opzegtermijn wordt beëindigd?
Wil je voorkomen dat een overeenkomst zonder opzegtermijn wordt beëindigd, dan zal je naar de rechter moeten stappen. De rechter beoordeelt of de opzegging onredelijk is. Dit doen ze door te kijken naar de omstandigheden. Echter, het komt zelden voor dat een rechter een opzegging onredelijk vindt. Je moet dus met hele goede argumenten aankomen die aantonen dat er sprake is van een onredelijke opzegging. Ondanks je sterke argumenten blijf je afhankelijk van het oordeel van de rechter. Het opnemen van een opzegtermijn in een overeenkomst bespaart je dus veel tijd, energie en geld.
Laat ZUID juristen jou helpen met het opstellen of controleren van jouw overeenkomsten, zodat je zeker weet dat een opdracht niet van vandaag op morgen wordt beëindigd. Uit bovenstaande blijkt hoe risicovol het is om dit niet in orde te hebben. Wij helpen je hiermee. Want het is al lastig genoeg!
Onze nieuwsberichten worden geselecteerd uit verschillende bronnen en nieuwsartikelen en dienen louter ter informatie en inspiratie. Derhalve kunnen er geen rechten aan ontleend worden. Je dient altijd juridisch deskundig advies in te winnen.