Waarom juist recruiten tijdens de zomer? Vier tips

Waarom juist recruiten tijdens de zomer? Vier tips

De zomerperiode is aangebroken; dé perfecte tijd om te recruiten in de zoektocht naar nieuwe professionals en talenten voor uw vacatures. Laat u niet op het verkeerde been zetten door te denken dat juist alles op een lager pitje staat tijdens de vakantieperiode. Niet is minder waar. We geven u vier tips waarmee u extra voordeel kunt behalen tijdens de zomer.

1. Nadenken over carrière
De vakantieperiode in de zomer is een van die uitgelezen momenten om eens kort bewust stil te staan bij het leven en werk. Er wordt vaak teruggeblikt op de afgelopen periode, waarbij vragen worden afgesteld wat de toekomst nog meer in petto heeft. Ben ik nog tevreden met mijn huidige werk? Is het misschien niet tijd voor een carrièreswitch. Als recruiter zijnde is het een goed tijdstip om daarop in te haken en het gesprek aan te gaan met de professionals.

2. Kandidaten in overvloed
Tijdens de zomer oogt het wellicht rustiger, maar ook in deze periode zijn er nog volop professionals op zoek naar een baan. Let bijvoorbeeld goed op hoeveel professionals hun profiel op LinkedIn updaten tijdens de vakantie. Een concreter teken voor het openstaan voor een nieuwe uitdaging kunt u niet krijgen.

3. Speel in op schoolverlaters en afgestudeerden
Er begeeft zich in de zomer een compleet nieuwe lichting talent op de arbeidsmarkt die niet kan wachten om te starten op de arbeidsmarkt: de schoolverlaters en net-afgestudeerden. Wilt u deze doelgroep binnenboord halen, dan is het zaak om snel te handelen. Er zijn namelijk vele kapers op de kust. Bekijk welk vacatures u tot uw beschikking heeft en benader de jonge talenten die het beste in deze profielen passen. Is er sprake van een perfecte match? Stel dan voor om het talent op te mogen nemen in uw talentpool. Hierdoor kunt u een (langdurige) relatie opbouwen met potentiële professionals en contact met hen onderhouden, zodat u een carrièrepad met ze kunt uitstippelen.

4. Weinig tot geen concurrentie
Er ligt tijdens de zomerperiode minder concurrentie op de loer. Er zijn genoeg werkgevers die achterover leunen in de veronderstelling dat het niet veel nut heeft om te werven tijdens de zomer. Dat is voor u als recruiter het moment om extra op te vallen. Heeft u bijvoorbeeld voor september/oktober nieuwe professionals nodig, dan is het nu hét moment om alvast voorbereidend werk te treffen. Stel het niet uit totdat iedereen terug is van de vakantie en de druk op de arbeidsmarkt weer toeneemt. Pak nu die voorsprong, zodat u in september op volle oorlogssterkte bent.