Wanneer heeft u recht op een vaste overeenkomst?

Wanneer heeft u recht op een vaste overeenkomst?

Beschikt u momenteel over een tijdelijk contract? En stelt uw werkgever u na afloop wederom een tijdelijke overeenkomst voor? Dan bent u zich wellicht hardop aan het bedenken of dit kan. Heeft u inmiddels niet recht op een vaste overeenkomst bijvoorbeeld? Wij geven u de antwoorden in dit artikel.

Tijdelijk contract
Het komt vaak voor dat organisaties tijdelijke contracten aanbieden van zes maanden of één jaar. Wil de werkgever erna geen beroep meer doen op uw diensten? In dat geval hoeft hij u hierover alleen op tijd van op de hoogte te stellen. Dat wil zeggen: één maand voor het einde van uw contract. Dit wordt ook wel de ‘aanzegplicht’ genoemd.

Komt het voor dat uw werkgever dit niet op tijd aangeeft, dan heeft u recht op een vergoeding. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het aantal dagen dat uw werkgever te laat is met het inlichten. Gaat het bijvoorbeeld om één week, dan is de vergoeding gelijk aan één week salaris. Het is dus niet zo dat u dan bijvoorbeeld automatisch recht heeft op een vaste overeenkomst.

Transitie: van tijdelijk naar vast contract
Een tijdelijk contract omvat bepaalde voordelen voor uw werkgever en nadelen voor u als werknemer. Daarom wordt u als medewerker in bescherming genomen en zijn er aan tijdelijke contracten enkele beperkingen opgelegd. Zo mag een werkgever u niet oneindig tijdelijke overeenkomsten aanbieden. Mocht dit wel het geval zijn, dan krijgt u onder voorwaarden van rechtswege een vaste overeenkomst. Dit wordt ook wel de ‘ketenregeling’ genoemd.

De vraag is natuurlijk wanneer u in aanmerking komt voor een vaste overeenkomst? Hiervoor zijn twee mogelijkheden:
– U krijgt uw vierde tijdelijke overeenkomst;
– U werkt meer dan drie jaar voor de werkgever.

Indien u aan één van de twee voorwaarden, heeft u recht op een vaste arbeidsovereenkomst. Let wel op dat er ook uitzonderingen gelden. Bent u bijvoorbeeld tussen de contracten door een half jaar uit dienst geweest? Dan wordt de ‘keten’ doorbroken en beschikt u niet over een vast contract.

Vaste arbeidsovereenkomst
Een vast contract geeft u rust en zekerheid. De werkgever kan namelijk niet zomaar het contract opzeggen. Er is geen sprake van een einddatum in de overeenkomst, waardoor u alleen onder strenge voorwaarden kunt worden ontslagen. Het is daarom in alle gevallen goed om te weten welke rechten u heeft in uw huidige arbeidssituatie. Laat u hierover om de zoveel tijd informeren, want het arbeidsrecht verandert continu.