Wat zorgt voor werkgeluk? 5 geluksfactoren

Wat zorgt voor werkgeluk? 5 geluksfactoren

Wat zorgt er eigenlijk voor dat je gelukkig bent met je werk? Het Instituut voor Positieve Psychologie (IvPP) heeft onlangs onderzoek gedaan naar het geluksmodel van de Amerikaanse psycholoog Martin Seligman. Hierin komen 5 geluksfactoren naar voren:

1. Betekenis
Jouw werk geeft je dagelijks het gevoel dat het een duidelijk doel dient. Oftewel: je vind je werk enorm belangrijk en bent zeer betrokken bij het eindresultaat.

2. Flow
Je gaat tijdens het werk helemaal op in hetgeen wat je doet. Een gelukzalig gevoel, waarbij je niet alleen de tijd en jezelf vergeet, maar je ook super geconcentreerd bent en na afloop ontzettend voldaan voelt.

3. Relaties
Een goede relatie met je collega’s en leidinggevende is essentieel. Het is belangrijk om te werken in een cultuur waarin mensen op een respectvolle wijze met elkaar omgaan en aan de slag gaan. Daarmee bereik je het meest en kom je het verst.

4. Uitdaging
Iedereen houdt er van om te worden uitgedaagd.. Hoe meer mogelijkheden je krijgt voorgeschoteld om het beste van jezelf te laten zien en steeds meer te excelleren, hoe beter dit is voor het werkgeluk. Hierbij is het belangrijk om een bepaalde mate van vrijheid te krijgen waarmee je mag experimenteren.

5. Positieve emoties
Wil jij je goed voelen, kun je niet zonder positieve emoties. Tevredenheid, plezier, hoop, nieuwsgierigheid: we need them all at our work!