Werk aan je online reputatie met deze drie tips

Werk aan je online reputatie met deze drie tips

Ben je van plan om te solliciteren? Houd er dan rekening mee houden dat de potentiële werkgever jou gaat screenen via Google voordat je op gesprek gaat. Er is online namelijk van alles te vinden over kandidaten, ook zaken die je liever niet wilt dat gevonden worden. Wil jij werk maken van je online reputatie? Dan bieden de volgende drie tips van Nationale Vacaturebank uitkomst.

1. Google jezelf
Ben je van plan om aan de slag te gaan met je online reputatie, is het essentieel om er achter komen wat er allemaal over je te vinden is op het wereldwijde web. Let op: dit kan best nog eens veel zijn. Waarom? Niet alleen op jouw eigen sociale media kan je naam voorkomen, maar heb je bijvoorbeeld ook weleens onaangenaam gereageerd op discussiefora met je Facebook-profiel? Of heeft iemand jouw naam laten vallen in een post over dat ene, wel heel gezellige teamuitje?

2. Je hebt maar één kans om een goede eerste indruk te maken
Dit geldt ook online. De eerste zoekresultaten die naar voren komen als iemand jouw naam intypt, kunnen bepalend zijn voor het beeld dat een opdrachtgever van jou vormt. Het is daarom belangrijk dat die eerste hits positief zijn voor je online reputatie.

Zorg ervoor dat je alle onnodige ruis weghaalt. Waar moet je dan aan denken? Een recensie die je een aantal jaren geleden hebt geschreven over een restaurant, discotheek, et cetera. Dit laatste kun je maskeren door bijvoorbeeld een aantal positieve recensies te schrijven over diverse eetgelegenheden.

3. Laat zien dat je over de nodige online skills bevat
Het is tegenwoordig een no brainer om goed overweg te kunnen met internet. Een social mediapost plaatsen namens de organisatie is daar ook onderdeel van. Dit geldt niet alleen bijvoorbeeld bij een functie als social mediamanager, maar ook bijvoorbeeld bij een baan als secretaresse bij een kleinere organisatie. Laat daarom zien dat jouw persoonlijke social mediapagina’s er top uitzien. Dan kan de werkgever in kwestie er in ieder geval al van uitgaan dat je zijn bedrijf ook op internet goed weet te verkopen.