Werken in de logistieke wereld: Francisco Castro neemt ons mee!

Werken in de logistieke wereld: Francisco Castro neemt ons mee!

In de wereld van logistiek en distributie zijn er talloze verhalen van mensen die hun leven veranderen door deel uit te maken van deze branche. Vandaag gaan we in gesprek met Francisco Castro, een jonge Portugees die onlangs in Nederland is gaan wonen om te werken in de logistieke sector. Recent hebben wij hem geïnterviewd en deelde hij zijn reis, ervaringen en inzichten over werken in de logistiek. In deze blog nemen we jouw mee in het werkende leven van Francisco!

Kennismaking met Francisco
Francisco is een 20-jarige Portugees die sinds juli 2023 in Nederland woont en werkt. “Ik hou erg van Nederland, omdat het rustiger en vrediger is dan in mijn eigen land,” zegt hij. Francisco’s reis naar Nederland begon via Wiertz Company, wij brachten hem in contact met het bedrijf waar hij momenteel werkt, namelijk Plus Retail B.V.  Maar wat brengt iemand van zo’n jonge leeftijd naar de logistieke wereld?

Achtergrond en ervaring in de logistieke sector
Francisco heeft een boeiende achtergrond in de logistieke sector. In Portugal werkte hij twee jaar bij een toonaangevend bierbezorgingsbedrijf, waar hij verschillende functies bekleedde, variërend van bezorging tot planning van het bezorgproces, teamleiding en verkoop. Zijn reis bracht hem uiteindelijk terug naar de bezorging, een rol die hij met passie vervulde.

Bij aankomst in Nederland begon Francisco bij Plus Retail, waar hij momenteel op de outbound afdeling werkt. Francisco’s huidige rol omvat het beheren van containers en hij zorgt ervoor dat ze op de juiste locaties staan, gereed voor verzending. Op die manier kunnen de vrachtwagens de materialen ophalen die ze aan klanten moeten leveren. In de logistieke wereld zijn dit vaak de taken die de basis vormen voor een soepele en efficiënte operatie, een belangrijke rol dus! Over zijn werktijden vertelde hij het volgende: “Ik heb nu twee diensten, ik begin om 14:00 uur en eindig om 22:00 uur, en de andere dienst begint om 6:00 uur en eindigt om 14:00 uur. We hebben zondagen vrij en in de week hebben we mogelijk nog een vrije dag.”


“Ik geloof meer in groeien binnen een bedrijf door mijn kennis en vaardigheden te laten zien, dan mijn behaalde papieren aan te tonen. Ik heb echt het gevoel dat dit mogelijk is bij Plus”

 

De Aantrekkingskracht van de Logistieke Sector
Waarom koos Francisco voor een loopbaan in de logistiek? Hij vertelt dat de nadruk lag op het ambiëren van persoonlijke groei binnen een bedrijf. “Ik geloof meer in groeien binnen een bedrijf door mijn kennis en vaardigheden te laten zien, dan mijn behaalde papieren aan te tonen. Ik heb echt het gevoel dat dit mogelijk is bij Plus” zei hij. Wat de logistieke sector voor Francisco aantrekkelijk maakt, is de mogelijkheid om op eigen kracht en door hard werken stappen te zetten. Francisco waardeert daarnaast ook de ordelijkheid en hygiëne van de Nederlandse werkomgeving ten opzichte van zijn ervaringen in Portugal. Bovendien merkt hij op dat de teamleiders in Nederland een aanzienlijke verantwoordelijkheid dragen en een unieke aanpak hebben in het managen van hun teams, wat hem erg bevalt.

Waarom Wiertz Company?
Wij vroegen het aan Francisco en hij zei het volgende: “Ik vertrouwde het bedrijf meteen en het voelde goed, daarom koos ik voor Wiertz Company. Ik blij dat ik deze keuze gemaakt heb!”.
Toen hij op zoek ging naar een baan wilde hij twee persoonlijke wensen vervullen, namelijk: “Ten eerste wilde ik graag Portugal verlaten en elders een baan vinden en ten tweede wilde ik meer verdienen dan het Portugese minimumloon.” Als werkgever ervaart Francisco Wiertz Company als positief en vat het als volgt samen: “Wiertz bood me een huis, daagde me uit om op mijn eigen benen te staan door middel van zelfstandig wonen, haalde me uit Portugal en gaf me een beter salaris. Ze hebben aan al mijn behoeften voldaan!” Hij benadrukt ook de behulpzaamheid en vriendelijkheid van medewerkers die hem door zijn reis hebben geholpen, en is Francisco oprecht dankbaar voor de geboden hulp.

 

“Ik vertrouwde het bedrijf direct en het voelde goed, daarom koos ik voor Wiertz Company. Ik blij dat ik deze keuze gemaakt heb!”

 

Toekomstambities en Persoonlijke Groei
Wat hoopt Francisco te bereiken in de toekomst? Hij heeft niet alleen de wens om meer verantwoordelijkheid te dragen, maar ook om zich te settelen in Nederland door een eigen huis buiten de stad te vinden en wellicht een beter betaalde baan te vinden. Deze ambities tonen zijn vastberadenheid aan en verlangen naar persoonlijke groei zoals hij eerder heeft vernoemd.

Aanraden aan Anderen
Zou Francisco anderen aanraden om in de logistieke sector te werken? Zijn antwoord was duidelijk:  “Ja, zeker voor een tijdelijke positie om van daaruit verder te groeien. Het belangrijkste is dat het een eenvoudige baan is, met een goed salaris. Je kunt mensen ontmoeten en contacten leggen, op deze manier de dynamiek van Nederland ervaren, wat heel anders is dan in andere landen.”
Ook liet Francisco nog een tip achter voor diegene die overwegen in de logistieke sector te gaan werken. Namelijk dat fysieke kracht handig is om te hebben voor deze baan, aangezien logistiek werk soms vereist dat je tot wel 20 kilometer per dag loopt en met zware ladingen werkt die wel tot 400 kg kunnen wegen.

In het verhaal van Francisco Castro zien we een jonge man die de kansen die de logistieke wereld te bieden heeft, omarmt en tegelijkertijd zijn eigen pad uitstippelt. Zijn reis van Portugal naar Nederland is niet alleen een verklaring van zijn toewijding, maar ook van de mogelijkheden die de logistieke sector biedt aan mensen die op zoek zijn naar groei en avontuur!