Wet DBA opgeschort tot juli 2018

Wet DBA opgeschort tot juli 2018

Staatssecretaris Eric Wiebes heeft laten weten de handhaving van de omstreden Wet DBA tot in ieder geval 1 juli 2018 uit te stellen.

De wet was al eerder uitgesteld tot 1 januari 2018 na kritiek dat de nieuwe regels onduidelijk waren en zzp’ers opdrachten zouden gaan kosten.

De opschorting betekent dat opdrachtgevers en opdrachtnemers (zzp’ers) tot die tijd geen boetes of naheffingen krijgen als achteraf geconstateerd wordt dat er sprake is van een dienstbetrekking. Dat geldt niet voor zogenaamde ‘kwaadwillenden’.

De wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is bedoeld om een beter onderscheid te kunnen maken tussen zzp’ers en werknemers in loondienst. Verder moet de wet verkapte dienstbetrekkingen van zelfstandigen tegen gaan. Er bleven echter onduidelijkheden omdat de arbeidswetgeving niet meer past bij de huidige praktijk voor opdrachtgevers en opdrachtnemers. Een volgend kabinet moet deze kwestie aanpakken. Opdrachtgevers en opdrachtnemers moeten voldoende tijd krijgen om hun werkwijze zo nodig aan te passen, stelt Wiebes.

De handhaving richt zich nu eerst op de ernstigste gevallen, de zogenaamde ‘kwaadwillenden’. Het gaat daarbij niet om een zelfstandige professional bij wie er onduidelijkheid is over de gezagsrelatie, meldt de staatssecretaris. Het gaat wel om gevallen waarin opdrachtgevers “opereren in een context van opzet, fraude of zwendel.”

Bron: ANP/PW./rijksoverheid