Wiertz Company ondersteunt Basquiat-tentoonstelling in Heerlen

Wiertz Company ondersteunt Basquiat-tentoonstelling in Heerlen

Wiertz Company is partner van de tentoonstelling ‘Basquiat, The Artist and His New York Scene’, de Europese première van de expositie over het vroege werk en leven van kunstenaar Jean-Michel Basquiat en zijn tijdgenoten. De tentoonstelling zal van 2 februari 2019 t/m 2 juni 2019 in SCHUNCK Glaspaleis Heerlen te zien zijn.

Basquiat als een symbool voor Heerlen
Managing Director Roger Holtus is trots bij te dragen aan het naar Heerlen halen van de tentoonstelling. ‘Ik zie een fraaie parallel tussen New York en Parkstad. De opkomst van Basquiat hangt sterk samen met de naargeestige toestand waarin New York eind jaren zeventig verkeerde. Het vormde de ideale broedplaats voor nieuwe en spannende vormen van kunst. Denk alleen eens aan hiphop en graffiti. Een vergelijkbare creatieve opleving is ook al jaren gaande in Heerlen. Je komt in Heerlen overal in aanraking met kunst: van murals op straat tot Cultura Nova. Basquiat voelt als een symbool voor Heerlen.’

De tentoonstelling bestaat uit 3 delen
De tentoonstelling bestaat uit 3 delen. SCHUNCK neemt de bestaande tentoonstelling Basquiat Before Basquiat: East 12th Street, 1979-1980 over van het Museum of Contemporary Art Denver. De tentoonstelling toont vroege werken, foto’s en documentatie van de vormende jaren van Jean-Michel Basquiat.  Het tweede gedeelte richt zich op de Times Square Show (1980), de doorbraaktentoonstelling van Basquiat. In het derde deel wordt stilgestaan bij de Nederlandse receptie van Basquiat en de kunstenaars van de Times Square Show.

Jean-Michel Basquiat: van graffitikunstenaar naar internationaal befaamd kunstenaar
Jean-Michel Basquiat (1960-1988), geboren in Brooklyn als zoon van een Haïtiaanse vader en een Puerto Ricaanse moeder, is voortgekomen uit de New Yorkse scene van hiphop, postpunk, graffiti en straatcultuur.. Deze voortijdige schoolverlater, die geen officiële kunstopleiding had gevolgd, gebruikte de muren van de stad als zijn doek. Basquiat kreeg voor het eerst bekendheid als een van de leden van SAMO©, een gelegenheidsduo van twee graffitikunstenaars dat eind jaren zeventig de muren van de Lower East Side van Manhattan beschreef met raadselachtige teksten. Hij wist de New Yorkse scene te verbazen door in slechts enkele jaren de overstap te maken van graffitikunstenaar naar internationaal befaamde kunstenaar. Tientallen jaren na zijn dood op 27-jarige leeftijd, als gevolg van een overdosis, blijven zijn werken en zijn artistieke taal het publiek over de hele wereld fascineren. Basquiat is nog altijd een van de belangrijkste en invloedrijkste kunstenaars van de moderne en hedendaagse kunst.

Lees hier meer over de expositie op de website van SCHUNCK.

Afbeelding: Basquiat in the apartment, 1981. Photograph by Alexis Adler, afkomstig uit Basquiat Before Basquiat: East 12th Street, 1979-1980  Museum of Contemporary Art Denver


Lees verder:
Maandag 3 september ging de campagne Letterliefde in Parkstad van het Bondgenootschap Geletterdheid Parkstad van start. De campagne richt zich op inwoners van Parkstad die moeite hebben met lezen en schrijven.

Op zaterdag 21 juli vond de tweede editie plaats van het Open-Air concert van Guido’s Orchestra op de Markt in Kerkrade. Wiertz Foundation leverde een bijdrage aan het bezoek aan het concert door 100 Kerkradenaren met beperkte financiële middelen op een prachtige muzikale avond te trakteren.