Do’s & Don’ts van een cv

Hoe zorg je er nu voor dat je een goede indruk achterlaat met je cv? Waarmee scoor je nu punten en wat kun je beter niet in je cv zetten? We hebben een aantal do’s en don’ts voor je cv op een rijtje gezet.

Do’s

Voeg een duidelijke foto van jezelf toe
Een beeld zegt meer dan duizend woorden! Er is uit onderzoek gebleken dat de combinatie naam én beeld beter blijft hangen; plaats daarom altijd een foto op je cv. Houd daarbij wel rekening met de baan die je zoekt. Te informele foto’s kunnen juist het tegenovergestelde effect hebben.

Houd het kort
Houd er rekening mee dat een werkgever maar een paar minuten de tijd heeft om je cv te bekijken. Op langdradige verhalen over het eerste zwem- of typediploma wacht niemand. Houd het kort en noteer alleen de meest relevante informatie en wees concreet in wat je hebt gedaan hebt. Gebruik daar onder andere bulletpoints voor: dat maakt het scannen van een cv een stuk makkelijker.

Maak duidelijk waar je voor staat
Schrijf onder je persoonsgegevens op wie je bent, waar je voor staat en waarom je juist op deze functie solliciteert. Dit zorgt voor een geheugensteuntje tijdens het gesprek en is goede informatie voor de potentiële werkgever!

 


Benoem relevante systeemkennis
Heb je gewerkt met bepaalde systemen? Schrijf dit op. Voor een werkgever is het bij tijdelijke banen goed om te weten dat je snel inzetbaar bent en weinig tijd kost om in te werken.

Talenknobbel toevoegen
Heb je een talenknobbel en spreek je meer dan Nederlands, Duits, Engels en Frans? Meld dit dan: het is écht een pluspunt.

Inspelen op de vacaturetekst
De perfecte kandidaat bestaat niet, maar je kunt wel in de buurt komen. Hoe? Door je cv zo te schrijven dat deze aansluit op de baan waarop je solliciteert. Benadruk op je cv de belangrijkste eigenschappen uit de vacaturetekst. Staat er in de vacature dat je stressbestendig moet zijn? Zet dan vooral werkervaring op je cv die laat zien dat jij in stressvolle situaties op je best bent.

Don’ts

Schrijffouten
Denk eraan dat de e-mail die je stuurt naar de werkgever ook je visitekaartje is. Maak geen schrijffouten, kijk goed naar je taalgebruik en vergeet niet de bijlage toe te voegen.

Bewijsdrang
Straal zelfvertrouwen uit en houd je verhaal in de cv kort en bondig. Heb je ook banen gehad die niet relevant zijn voor deze nieuwe functie? Houd de informatie hierover dan bij een enkele regel.

Hobby’s vermelden
Hobby’s zeggen veel over wie je echt bent. Let dus goed op wat je allemaal vermeld. Reageer je bijvoorbeeld op een baan als teamleider, maar breng je je vrije tijd vooral door met hobby’s die hier totaal niet bij stroken? Dan is de match tussen jou en de functie wellicht minder goed.

 


Lange teksten
Maak je cv kort en krachtig. Ellenlange teksten met veel vage woorden horen hier niet in. Het belangrijkste is dat de intercedent een goed beeld krijgt van de kennis en ervaring die je al hebt, en het talent dat je nog kunt ontwikkelen. Schrijf dus alleen het belangrijkste op. Een goed cv is maximaal twee a4’tjes. Heb je nog niet veel ervaring, dan is een cv van één a4’tje prima.

Liegen
Je wilt jezelf van je beste kant laten zien. Je cv hier en daar iets aandikken? Mag best, maar weet wel: intercedenten zijn getraind om daar doorheen te prikken. Maak van je cv dus geen literaire fictie.