WK voetbal kijken tijdens werktijd: ja of nee?

WK voetbal kijken tijdens werktijd: ja of nee?

Het wereldkampioenschap voetbal in Rusland is volop bezig. Zoals gebruikelijk worden deze duels allemaal live uitgezonden op de publieke omroep en kan er makkelijk worden gestreamd via internet. Maar wat zijn de regels als er tijdens werktijd een duel plaatsvindt? Mag je deze wedstrijd bijvoorbeeld tijdens werktijd kijken, of wat zijn je rechten? En hoe staat de werkgever hier tegenover?

Afspraken maken met werkgever
Als we kijken naar wat de wet voorschrijft, is het eenvoudig: een werkgever is volgens de wet niet verplicht om werknemers naar een wedstrijd te laten kijken. Dit betekent niet dat de kous daarmee direct af is. Mocht je er echt werk van willen maken, kun je als werknemer altijd proberen om goede en duidelijke afspraken te maken hierover met de werkgever. Misschien mag je ’s ochtends iets vroeger beginnen. Het is wel essentieel dat dit niet ten koste gaat van de kwaliteit van het werk, en er daadwerkelijks de mogelijkheid is om hier tijd voor vrij te maken. Ben je werkzaam op een callcenter, in de horeca of supermarkt, is het natuurlijk moeilijker om dit zo in te plannen. Indien je een kantoorfunctie hebt, is er vaak meer mogelijk.

Oplossing: verlof aanvragen
Als je echt een sportfanaat bent, kun je natuurlijk altijd verlof aanvragen bij je werkgever. Dan kun je altijd nog in je eigen tijd naar alle wedstrijden kijken. Denk er wel aan dat dit tijdig en schriftelijk wordt ingediend. De werkgever is verplicht om binnen twee weken te reageren op deze aanvraag. Houd er ook rekening mee dat de werkgever geen akkoord geeft op jouw verlofaanvraag. Hij moet hier uiteraard wel een goede reden hebben, zoals onderbezetting.