Zes adviezen voor een goede offboarding

Zes adviezen voor een goede offboarding

De focus van recruiters ligt overwegend op het binnenhalen van nieuwe medewerkers. Een ander aspect van het recruiter zijn binnen een organisatie bevat nu echter ook het afscheid nemen van werknemers. Hoe zorgt u voor een nette en zorgvuldige offboarding, waarbij uw employer brand zo goed mogelijk overeind weet te houden?

1. Wees respectvol
Een goed afscheid valt of staat met respect en wederzijds begrip voor elkaar. Het maakt niet uit vanuit welke kant het vertrek is uitgesproken. Dit is een absolute randvoorwaarde voor een succesvolle offboarding.

2. Houd rekening met de specifieke situatie van elke werknemer
Elke werknemer vindt het prettig als er op een goede wijze afscheid wordt genomen. Zorg wel voor maatwerk, want elk (tijdelijk) afscheid bevat een eigen reden, zoals: eigen keuze, boventalligheid, ziekte of pensioen. Elke situatie verdient een geschikte en passende afronding.

3. Geen eenrichtingsverkeer, maar tweerichtingsverkeer tijdens exitgesprek
Een optimale voorbereiding voor het exitgesprek is het halve werk. Creëer een veilige omgeving waarin de vertrekkende medewerker zich op zijn gemak voelt om vrijuit zijn ervaringen te delen. Kies vaste momenten waarop u de feedback van de exitgesprekken analyseert en aanvult met ‘pulse checks’ onder de huidige groep werknemers. Hiermee kunt u uw employee experience continu verbeteren tijdens uw employee journey.

4. Vraag om positieve reviews
Na afloop van het exitgesprek heeft u een volledig beeld waarom de medewerker is vertrokken. Vraag werknemers die met een positief gevoel de organisatie verlaten of ze een review willen achterlaten op reviewwebsites.

5. Warm en persoonlijk afscheid
Het is helemaal niet lastig om een goed en gepast afscheid te regisseren. Toon oprecht uw erkenning voor alles wat de medewerkers voor uw organisatie heeft gedaan en spreek uw waardering uit. Een klein bedankje met daarin een persoonlijke boodschap verwerkt kan hier absoluut bij helpen.

6. Rond netjes af, en zorg voor een goed vervolg
Na het vertrek van de collega is het niet afgelopen met de employee experience. Zo kunt u als recruiter via alumni-activiteiten altijd in contact blijven met medewerkers en de zakelijke relatie op een andere wijze invullen.