Zo neem je het heft in handen en houd je de regie over je eigen loopbaan

Zo neem je het heft in handen en houd je de regie over je eigen loopbaan

Veel bedrijven gaan ervan uit dat jij de baas bent over je eigen loopbaan. Zo vinden de meeste managers het prettig als je zelf goed voor ogen hebt waarin jij je wilt ontwikkelen en welke tools je daarbij nodig hebt van de werkgever. Maak je loopbaanwensen daarom ook zo duidelijk mogelijk! Weet je dit goed aan te vliegen, dan is de kans ook groter dat jouw manager hier positief tegenover staat. Er is op het werk meer mogelijk dan je denkt.

De grote vraag is natuurlijk hoe je dit het beste voor elkaar kunt krijgen. Vraag jezelf om te beginnen in ieder geval enkele vragen hardop af:

  • Voor welke uitdagingen staat de organisatie/afdeling?
  • Voor welke uitdaging kan en wil ik iets waardevols betekenen?
  • Welke kwaliteiten zet ik daarvoor in?
  • Hoe zet ik die kwaliteiten goed in en voeg ik waarde toe?
  • Wat is mijn belofte voor het resultaat dat ik kan leveren?

Beschrijf de antwoorden kort en bondig en leg ze voor aan je leidinggevende tijdens een (beoordelings)gesprek. Zo ga je met een duidelijk doel voor ogen het gesprek in en kun jij je wensen kenbaar maken.

Succesvolle volgende carrièrestap
Bedenk je goed welke tools je nodig hebt aan begeleiding, kennis of cursussen om de volgende stap in je carrière succesvol te late verlopen. Draag bijvoorbeeld zelf twee ideeën aan, dat werkt altijd. Hiermee laat je zien dat je verantwoordelijkheid pakt en zadel je je leidinggevende niet op met het feit dat jij het niet (meer) naar je zin hebt.

Afscheid nemen van ‘Ja, maar’
‘Ja, maar wat als mijn leidinggevende negatief reageert?’. Het is een vraag die je jezelf waarschijnlijk heel vaak hardop afvraagt bij dit soort zaken. Eerlijk is eerlijk, de kans op een negatieve reactie is er altijd. Laat je hierdoor niet afschrikken en neem initiatief. Je kunt namelijk in dit geval twee dingen doen. Je laat de situatie zoals die is, met als gevolg dat je manager hooguit weet dat je het niet meer volledig naar je zin hebt. Hij of zij doet er wel of niet iets mee. Of: je besluit dat je je binnen het bedrijf niet meer verder kunt ontwikkelen, terwijl er wel die ambitie is. Als je je eigen sterke kanten, toegevoegde waarde en onderscheidend vermogen goed in kaart hebt gebracht, kun je dit gebruiken voor het vinden van nieuwe mogelijkheden buiten de organisatie.

Heeft dit jouw interesse gewekt en sta je open voor een nieuwe uitdaging? Laat ons jou helpen!