Zó solliciteren de beste kandidaten op uw vacatures (deel 1)

Zó solliciteren de beste kandidaten op uw vacatures (deel 1)

Hoe zorgt u er nu voor dat u met uw vacatureteksten de beste kandidaten aantrekt? In het komende tweeluik geven we u enkele tips. In dit eerste deel ligt de nadruk met name op een goede voorbereiding van de werkgever zelf.

Need-to-haves vs. Nice-to-haves
Zorg dat het duidelijk is waar de vacature over gaat. Beschrijf de taken en verantwoordelijkheden van de nieuwe werknemer zo compleet mogelijk, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen hoofd- en bijzaken. Vervolgens dient u duidelijk voor ogen te hebben wie de ideale kandidaat is. Wie is hij, welke drijfveren heeft hij, wat is zijn toegevoegde waarde, welke kennis en ervaring neemt hij mee? Maak desnoods een prioriteitenlijst met ‘need-to-haves’ vs. ‘nice-to-haves’.

Eerlijkheid duurt het langst
Het staat voorop dat u de ideale kandidaat wilt vinden en een langdurige samenwerking met hem wilt aangaan. Oftewel: maak het niet mooier dan dat het is, en wees zo eerlijk en realistisch mogelijk. Het welbekende schaap met de vijf poten vinden is een utopie, maar daarnaast kunt u als werkgever ook beter geen gouden bergen beloven. Focus u meer op waar u als organisatie voor staat en zorg ervoor dat de nieuwe medewerker een zo goed en volledig mogelijk beeld heeft van wat hij kan verwachten van u als werkgever.

Dit hoeft allemaal niet uitgebreid. Hoe korter, hoe krachtiger. Oftewel: schrijf een heldere en overzichtelijke tekst. Bedenk daarnaast van tevoren wat de minimale functie-eisen zijn en vermeld dit duidelijk in de vacaturetekst. Ook hierin geldt het principe van kill your darlings. Maak niet een ellenlange opsomming met bullets. Dit kan een kandidaat ‘afschrikken’, waardoor hij voor zichzelf al de keuze maakt dat hij niet geschikt is voor de functie.

Verleiden, verleiden, verleiden
Een nieuwe vacature baseren op basis van plak- en knipwerk van oude vacatureteksten: het is een verleidelijk aanbod, gezien het weinig tijd kost. Vermijd deze valkuil. Een goede vacaturetekst is niet gericht op álle werkzoekenden, nee hij is puur en alleen gericht op de eerder samengestelde ideale kandidaat. Of zoals altijd zo mooi wordt gezegd in meerdere teksten: de vacaturetekst is hem letterlijk en figuurlijk ‘op het lijf geschreven’. Uw vacaturetekst moet vanaf de eerste zin triggeren, intrigeren, boeien, biologeren, en ga zo maar door. Kortom: verleid hem uiteindelijk om op uw vacature te solliciteren. Dát is het einddoel.

Deel 2 van het tweeluik volgt op donderdag 24 oktober.