Zó solliciteren de beste kandidaten op uw vacatures (deel 2)

Zó solliciteren de beste kandidaten op uw vacatures (deel 2)

In deel 1 over ‘Zó solliciteren de beste kandidaten op uw vacatures’ hebben we al enkele tips gegeven over hoe u met een gedegen voorbereiding de ideale kandidaat het beste kunt triggeren. In dit tweede deel sluiten we af met een drietal tips, gericht op de vacaturetekst zelf.

Val op
In de huidige arbeidsmarkt hebben veel werkzoekenden de keuze uit meerdere banen. Er staan voldoende vacatures online en werkgevers halen alles uit de kast om kandidaten binnen te halen. Aan u als organisatie dus de opdracht om ervoor te zorgen dat u een unieke vacature presenteert. Hoe? Een duidelijke functietitel en triggerende intro scheelt een hoop. Wees persoonlijk in het actief aanspreken van de sollicitant: laat hem weten wat u te bieden heeft, wat de sollicitant kan verwachten en waarom jullie de ideale match zijn.

Flirt met de kandidaat
Als u de kandidaat eenmaal hebt geboeid met uw intro, gebruikt u de rest van de tekst om de baan echt tot leven te brengen. Maak gebruik van alle (voor)kennis die u hebt over de ideale kandidaat. Vertel wat de inhoud van de vacature is, en waarom deze zo belangrijk is voor de organisatie. Benoem ook zeker relevante details, zodat de lezer een zo goed mogelijk beeld heeft van de vacature. Kijk bijvoorbeeld naar de aspecten waarin de baan raakt aan de ervaring, ambities, drijfveren en persoonlijkheid van uw ideale nieuwe werknemer en gebruik dat in uw sollicitatiepitch naar buiten toe.

Neem de kandidaat mee in het verhaal
Uiteraard is het essentieel om de kandidaat warm te maken voor de vacature. Maar wees bewust van de aantrekkingskracht die uw organisatie als werkgever heeft. Word er in de kantine rekening gehouden met vegetariërs, is het toegestaan om een (kantoor)hond mee te nemen? Zit het goed met de pensioenregeling? Worden er op regelmatige basis kennissessies georganiseerd? Altijd benoemen in de tekst. Laat zien hoe het is om bij uw organisatie te werken, wat daar zo bijzonder aan is en wat uw USP is. Het beste is om andere collega’s dit verhaal te laten vertellen. Daarmee neemt u de kandidaat stap voor stap mee in uw verhaal. Maak het tenslotte persoonlijk en meeslepend: weet u dit goed voor elkaar te krijgen, dan is het een kwestie van tijd voordat de ideale kandidaten solliciteren op uw vacature.