Geplaatst op 24 juni 2020
De patiëntencatering van het MUMC+ maakt gebruik van een pool van tussen de 90 en 100 medewerkers. Daarvoor werkt groepsleider Jeroen Lambriex samen met Wiertz Personeelsdiensten: “Ze handelen adequaat en leveren snel goede mensen.”
Nieuwe planning
Jeroen Lambriex begon op 1 november 2017 als groepsleider patiëntencatering bij het MUMC+ in Maastricht. Zijn eerste opdracht was het doorvoeren van een nieuwe planning waarin nieuwe teams werden geformeerd. “Het ging om 100 medewerkers en had dus de nodige impact. We voorzagen ziekmeldingen en schakelden onder andere Wiertz Personeelsdiensten in om te ondersteunen mocht dat onverhoopt nodig zijn. Inmiddels is dat project afgerond en werken er diverse flexkrachten uit die tijd gewoon in de reguliere planning.”
Zwaar, maar betekenisvol werk
De omvang van de pool beweegt tussen de 90 en 100 mensen, maar bestaat uit ‘slechts’ 42 FTE. “Het vak van voedingsassistent is in het ziekenhuis aangemerkt als zwaar beroep. Het zijn dus kortere diensten. Dan heb je veel meer mensen nodig om alle diensten in te vullen.” Desondanks is het verloop erg laag. Het verbaast Jeroen niet: “We gaan altijd voor een langdurige samenwerking. Daarbij is het werk weliswaar zwaar, maar betekenisvol. Als wij een kamer ingaan, voelt een patiënt zich even niet meer ziek.”
Binding
Er wordt veel gedaan aan binding en dat heeft een gunstig effect op de kwaliteit. Daarbij wordt er volstrekt geen onderscheid gemaakt tussen eigen medewerkers en flexkrachten. Volgens Jeroen kun je tien medewerkers op een rij zetten en dan is er niet te zien wie de flexkracht is en wie er al 40 jaar werkt. “We streven naar kwaliteit en zoeken naar een duurzame relatie. We nodigen dus iedereen uit voor werkoverleggen en steken tijd in coachingsgesprekken. Ook voor flexkrachten.”
Streven naar hoger niveau
De invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans zorgde voor de uitstroom van veel payrollkrachten. “We hebben een aantal payrollkrachten een contract aangeboden, maar er stroomden ook mensen uit. We streven continu naar een hoger niveau, naar meer kennis en hospitality. Een aantal van de payrollers kon daarin vermoedelijk niet mee, dus we hielden toch heel wat vacatures over.”
Een dag als voedingsassistent
Jeroen vervolgt: “Daar heeft Wiertz Personeelsdiensten erg goed op gereageerd. Ze handelden adequaat en leverden snel goede mensen.” Intercedenten die voedingsassistenten werven voor het MUMC+ lopen eerst een dag mee als voedingsassistent. “Dat zie ik terug in de kandidaten die worden voorgesteld. Zelf meemaken wat een voedingsassistent tegenkomt op een werkdag, helpt bij het maken van de selectie. Als er toch iets mis loopt, dan baalt mijn contactpersoon daar zelf stevig van. Maar goed, dat kan gebeuren. Je kunt nou eenmaal niet bij mensen in het hoofd kijken.” Hij heeft vertrouwen in de samenwerking: “Ik zie geen enkele reden waarom we niet nog jaren samen zouden optrekken.”
Wilt u meer artikelen lezen uit ons nieuwe Sociaal Jaarverslag?
Bestel hem hier of lees editie 2019 online.